Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

28 setembre 2017
Categoria/es: General

JORNADA DELS MÀRTIRS AL CEMENTIRI

 MERCEDARIS, CLARETIANS I CARMELITES S’APLEGUEN DAVANT LA FOSSA COMUNA DELS MARTIRS EN EL 81 ANIVERSARI DEL MARTIRI DEL BEAT FRANCESC CASTELLÓ

El matí del 29 de setembre, festa de Sant Miquel, el Cementiri de Lleida va acollir la commemoració del 81 aniversari del martiri del jove màrtir el beat Francesc Castelló, ocorreguda la matinada del 29 de setembre de 1936 en el mateix Cementiri lleidatà.

Tanmateix enguany i per primera vegada la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc juntament amb el secretariat de les Causes dels Sants, va voler que a més a més de commemorar el martiri del Beat Francesc, fos alhora una jornada dedicada a tots els màrtirs de la diòcesi de Lleida.

La commemoració s’inicià amb la celebració de l’Eucaristia a la capella del Cementiri, presidida per Mn. Joan Ramon Ezquerra, director del secretariat de les Causes del Sants i concelebrada per Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la causa de Canonització del Beat i pels pares mercedaris Vicente Zamora, rector de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè i el P. Francisco Gargallo.

En la seva homilia, el celebrant feu una consideració a l’entorn del martiri del jove químic lleidatà, assenyalant com Francesc Castelló és conegut arreu del món per la seva mort martirial. Referint-se al martiri, Mn. Ezquerra afermà que és una constant en la història de l’església: “També avui l’Església pateix martiri a la Xina, Irak, Síria i a molts altres països del món. L’església ha estat i serà sempre perseguida”, asseverà

Prosseguí la seva homilia amb paraules d’admiració pels màrtirs de Lleida, els sacerdots, religiosos i laics que van morir en la persecució religiosa de 1936 a 1939, les restes dels quals reposen en la Fossa Comuna del Cementi juntament amb les despulles del beat Francesc Castelló, les del bisbe de Lleida màrtir Huix Miralpeix i altres catorze beats. Anuncià tanmateix la propera beatificació de 104 màrtirs claretians prevista pel proper 21 d’octubre a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, 26 dels quals reposen en aquesta mateixa  fossa comuna: “…i si la causa dels nostres màrtirs arriba a la seva fi, aquesta fossa martirial acollirà un total de 169 beats entre sacerdots, religiosos i laics. Tots ells van fer en la seva mort un acte de fidelitat i de perdó, ja que tots van morir perdonats”, digué.

Finalitzada l’Eucaristia, celebrants i fidels sortiren de la capella amb clavells a les mans, per dirigir-se, resant el Rosari fins la Fossa Comuna dels màrtirs. La relíquia del beat Francesc que havia estat col·locada per la celebració a l’altar, va ser portada per un mercedari nebot d’un dels beat mercedaris que reposen en aquesta fossa.

La comitiva arribà fins la fossa comuna, davant la placa que recorda i commemora el martiri del beat Francesc Castelló i el dels demés quinze màrtirs beatificats a Tarragona el 13 d’octubre de 2013, on aguardava la comunitat claretiana de Lleida i el carmelita P. Lluís Romagosa.

L’acte commemoratiu s’inicià amb les paraules del Mn. Joan R. Ezquerra, per recordar com en aquella fossa reposen els màrtirs de Lleida, que van vessar la seva sang per Déu i els germans.Tot seguit fou el P. Jaume Sidera qui en nom de la comunitat claretiana de Lleida allí present, evocà els 26 claretians màrtirs que seran beatificats el 21 d’octubre, citant especialment el nom dels màrtirs de la comunitat de Lleida, les despulles dels quals descansen en la fossa comuna i també els del grup del P. Manuel Jové: “…heroic capdavanter dels joves estudiants claretians que ell no volgué abandonar, tot i que s’hauria pogut salvar”. Tanmateix recordà amb emoció un claretià oncle seu, germà de la seva mare, el P. Lluis Pla i Rebugent, també màrtir: “En aquesta fosa on hi ha tants innocents afusellats, també hi ha part de la meva sang”, digué

La commemoració del màrtirs va cloure amb la veneració de la relíquia del beat Francesc i l’ofrena de flors que foren depositades pels fidels que hi assistiren damunt la fossa, mentre es cantà l’Àngelus popular del Devocionari  Català:

“Sol ben alt i esplendorós,
quan és mig dia,
les campanes van dient:
AVE, Maria!…”
 

El vicepostulador de la Causa de Canonització del Beat Francesc Castelló Mn. Gerard Soler va manifestar la seva satisfacció per la nodrida participació de religiosos mercedaris, claretians i carmelites, aplegats a l’entorn dels seus màrtirs  i dels màrtirs de Lleida, en una jornada la del 29 de setembre que ha quedat assenyalada per homenatjar-los tots els anys.

Jordi Curcó

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn