El passat diumenge, 26 de setembre, els representants de més de 15 països es van trobar a l’església de Sant Joan de Lleida per celebrar la 107 Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat.
Marcada per les restriccions sanitàries que vivim, la trobada va començar amb una reflexió del missatge del Sant Pare Francesc. Nosaltres hem volgut donar resposta a la seva crida a “caminar junts cap a un “nosaltres” cada vegada més gran”, de prendre consciència que som una comunitat, diversa en la seva expressió de la fe, però enriquida precisament per aquest fet, en una Església com a espai d’acollida per tothom.
Acompanyats pel senyor bisbe Salvador Giménez, pel Mn. Juan Ramon Ezquerra, Mn. Carles Sanmartín, Mn. Ruis de la comunitat copta, Mn. Mateo de la parròquia de Sant Pau, i, com no, pel responsable de la pastoral per a migrants, Adrian Burca i encoratjats per les seves paraules, hem anat compartint i construint el “nosaltres” amb les experiències de fe de cada comunitat, recordant la trajectòria des dels inicis fins a l’actualitat, reconeixent la presència de Déu misericordiós a través de cada persona que ha aparegut en el camí, obrint les portes i donant esperança en un camí a vegades ple de obstacles i de mancances, però també d’alegries i de vivències compartides i engrescadores en la fe.
D’aquesta manera, un a un van sortir a compartir les històries la Dulce, com a representant de Veneçuela, la Mayra i el Ramiro d’Equador, la Mónica de l’Església Romanesa Ortodoxa, que també ens va cantar un himne de la litúrgia ortodoxa, la Rocío de Perú, la Karen de la república Dominicana, l’Anette de Camerún- acompanyada per altres joves cameruneses de la comunitat africana de la UP.
Pilar Magdalena, la Joana de Polònia, la Nancy i l’Abel d’Hondures, amb les seves filles, que van acabar la seva presentació recitant entre tots un poema d’estima envers el seu país, el Mn. Mateu de Senegal – acompanyat també per dos joves del mateix país que es troben a la parròquia de Sant Pau de Mariola, la Malika i la Susana de la comunitat copta que juntament amb el Mn. Ruis i nens de la comunitat ens van dir “Sant i gran és el Senyor!” en sons i ritmes propis a la seva litúrgia i la Ioana, de la comunitat romanesa catòlica. El record del Mn. Joan Mora ha estat present en totes les històries, ja que va ser el primer responsable de la pastoral per als migrants i el que va començar a reunir les persones d’origen migrant a la parròquia del Carmen.
No podien faltar les paraules i la benedicció del senyor bisbe Salvador, i tampoc les dels mossèn Carles, Ezquerra i Adrian, que han reiterat el compromís de l’Església amb les persones que arriben d’altres llocs, oferint els temples com a llocs de pregària i de trobada.
Al final de la celebració, ens hem agenollat davant de Jesús eucarístic, presentant-li les nostres plegaries i desitjos i el nostre agraïment per totes les oportunitats que ens dona cada dia per construir un món millor, dins nostre i dins la societat.
I abans de marxar, vam voler aprofitar la comunió que vam viure tots plegats i vam marcar com a mínim tres activitats per aquest curs: un partit de futbol entre els equips que es formaran amb els membres dels grups implicats, aprofitant la pilota que ens va oferir el Mn. Ezquerra, una trobada per Nadal amb una mostra de nadales tradicionals a la Unitat Pastoral del Pilar i Magdalena, en resposta a la invitació del Mn. Carles i també una activitat de formació, que queda per concretar, però segurament es farà a una de les parròquies que ens han convidat, com a ja espai d’activitat i comunió amb persones migrades implicades a l’activitat. Ens vam acomiadar amb la sensació d’un fort enriquiment espiritual que volem que continuï, que vagi més enllà d’una jornada i amb el convenciment que entre tots aquest “nosaltres” és possible. Que Déu ens ajudi!
Florentina Budau