Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 octubre 2023
Categoria/es: Església, Formació
Etiqueta/es: CEE, Primer Anunci

JORNADES D’APOSTOLAT SEGLAR SOBRE “EL PRIMER ANUNCI COM A CENTRE DE LA NOSTRA ACCIÓ PASTORAL”

El Primer Anunci, essència de la fe: “La nostra tasca fonamenta és anar vers els que s’han allunyat”

Els delegats d’Apostolat Seglar i responsables de moviments i associacions han viscut aquest cap de setmana a Madrid, unes jornades al voltant del tema “El Primer Anunci com a centre de la nostra acció pastoral”.

Concretar el discerniment realitzat sobre el Primer Anunci en les diferents realitats eclesials i així fer passos que ajudin a posar-lo al centre de l’acció pastoral; dissenyar un full de ruta cap a aquesta trobada i donar continuïtat al procés de Congrés de Laics són els 3 objectius d’aquesta jornada. La trobada s’ha inaugurat amb les paraules de l’arquebisbe de Saragossa i president de la Comissió Episcopal per als Laics, Família i Vida, Carlos Escribano, juntament amb la presidenta del Fòrum de Laics, Dolores García Pi. “És una alegria perquè aquesta jornada va fent realitat un procés que era un petit somni: en la memòria de tots hi ha la celebració del Congrés de Laics el 2020 i el que va suposar el postcongrés quan una de les qüestions que es va proposar és que aquesta comissió desenvolupés els elements que havien sortit com a conclusió en aquest Congrés. I un era el Primer Anunci”, ha subratllat l’arquebisbe de Saragossa.

Tot seguit, s’ha pogut escoltar la ponència “El Primer Anunci com a centre de la nostra acció pastoral” a càrrec de Juan Ignacio Damas López, vicari general de la diòcesi de Jaén i anterior responsable de l’Àrea del Primer Anunci de la CEE, i Josep Otón Català, doctor en història, catedràtic d’ensenyament secundari i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. La trobada ha estat moderadora per la directora de Religió del grup Absis Media, Irene Pozo Hernández.

L’Anunci “és l’essència de la fe”

El vicari general de la diòcesi de Jaén ha subratllat en primer lloc que “la tasca fonamental de l’Església és anunciar Jesús i en el procés de fer cristià l’anunci és el primer, però no només en el sentit cronològic, sinó el sentit fonamental […] primer hi ha una missió que és anunciar Jesús i després es genera l’Església: per això la centralitat de l’Anunci, que és l’essència de la fe”.

Josep Otón ha incidit a més en la paraula “Església” que “ens recorda que estem convocats a una reunió” i ha advertit que “estem en una situació d’analfabetisme religiós”: “Venim d’una generació amb una gran cultura religiosa i ara estem a una altra, completament diferent, amb llacunes i desconeixement. Això és un desavantatge, però també pot ser una oportunitat per començar de zero. Quan cal explicar el Primer Anunci, per a algú que no l’ha escoltat mai no li sembla una cosa nova i esperançadora”.

“La nostra tasca fonamental és anar cap als que no hi són”

Juan Ignacio Damas ha incidit a més a més en aquesta societat que “cada vegada està més desvinculada de Déu”: “Hem passat de la insistència amb el mètode a la insistència amb la finalitat. Ens vam adonar que alguna cosa no estava funcionant i les parròquies van descobrir que hi havia un mètode (Alpha, Cursets de Cristiandat, Emmaús) i aquesta va ser una primera etapa. Vam fer una cosa que no s’estava fent. Amb el pas dels anys ens vam adonar que l’important no era els mètodes, sinó la finalitat: anunciar Jesús, aquells que no el coneixen o aquells que, estant dins de l’Església, no tenen una experiència personal amb el Senyor ”

“Estem acostumats a fer coses per als que ja hi són i no ens adonem que la nostra tasca fonamental és anar cap als que no hi són o cap als que s’han allunyat”, ha subratllat el vicari general de la diòcesi de Jaén.

Preparant la Trobada Nacional sobre el Primer Anunci

En aquestes jornades també serà un tema fonamental la preparació de la Trobada Nacional sobre el Primer Anunci que se celebrarà a Madrid del 16 al 18 de febrer. El programa ha previst un temps dissabte a la tarda i diumenge per poder dialogar sobre aquest esdeveniment i recollir les aportacions i els suggeriments dels delegats d’Apostolat Seglar i responsables de moviments i associacions.

La Comissió Episcopal per als Laics, Família i Vida, per donar continuïtat al Congrés de Laics “Poble de Déu en Sortida” (març 2020), ha dut a terme un treball centrat en el Primer Anunci. Aquest procés culmina amb la Trobada de febrer que té com a objectiu oferir eines perquè el Primer Anunci sigui una prioritat pastoral a la vida de l’Església, a la llum també del procés sinodal.

Precisament, aquesta Jornada ha acabat, diumenge al migdia, en clau sinodal. Els participants han treballat per grups sobre com avançar en la sinodalitat i el discerniment. Després, han connectat des de Roma amb el sacerdot Luis Manuel Romero, director del secretariat de la Comissió Episcopal per als Laics, Família i Vida, i amb Eva Fernández Mateo, presidenta de l’Acció Catòlica General, per parlar de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes sobre la Sinodalitat, en què tots dos participen.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn