Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

10 maig 2024
Categoria/es: Immigrants, Bisbat

JORNADES DE DELEGATS I AGENTS DE PASTORAL AMB PERSONES MIGRADES A MADRID

Del 26 al 28 d’abril es van celebrar a Madrid les XLIII Jornades de Delegats i Agents pastorals per a les Persones Migrades. Des de Catalunya van participar agents i delegats de pastoral de Lleida, Barcelona, Tarragona, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat.

Les jornades les van organitzar la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana Departament de Migracions i es van centrar en el missatge del Sant Pare: Construint comunitats acollidores, integradores i missioneres.

Entre els punts importants van destacar les experiències i les bones pràctiques de diferents diòcesis d’Espanya que es van posar en comú, en un ambient especial de família i d’amor, així com la presentació de la nova Exhortació Pastoral “Comunitats acollidores i missioneres. Identitat i marc de la pastoral amb migrants”. Aquest document aporta un enfocament transversal amb l’objectiu d’aprofundir en la proximitat, la catolicitat, l’hospitalitat, la cultura de la trobada i la ciutadania plena com a eixos per a promoure la integració de les persones migrades i la seva diversitat en tots els nivells de la vida del Poble de Déu. També proposa una pedagogia pastoral més centrada en treballar en xarxa i per projectes, ofereix orientacions clau per a la transformació i 42 propostes i bones pràctiques. Així, a partir d’ara l’objectiu és demanar-li al Senyor que obri els cors de les persones que tenen veu i vot en el tema i que actuïn en conseqüència.

ENTREVISTA A FLORENTINA BUDAU

“Hem de canviar la mirada per a veure Jesús en els migrants”

En l’elaboració de l’exhortació pastoral “Comunitats acollidores i missioneres” hi ha participat la Florentina Budau, agent de la pastoral amb persones migrades del Bisbat i membre de la comunitat romanesa-catòlica de la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan, on porta més de 20 anys assessorant i col·laborant. La Florentina ha explicat a un nou programa de Bat a Bat de la ràdio del Bisbat què és aquest document i què podem fer per acollir els migrants.

Entre les qüestions que destaca és “canviar la mirada per a què veiem en Jesús als migrants, ja que de manera natural costa l’acollida”. El document se centra en la dignitat de les persones, en evitar rebre el nouvingut com a un enemic o un delinqüent i que, per trencar aquesta mirada, cal una conversió personal i comunitària. “La diferència pot ser una riquesa i, per exemple, els africans quan fan l’ofertori i resen ballen i no cal que deixin de fer-ho perquè aquí no ho fem, sinó que ha d’haver-hi una integració”, apunta. La Florentina també assenyala que “s’ha de treballar en equip de manera transversal, trobar-se amb gent migrada, deixar que es manifestin tal com són i entendre que si venen a la parròquia no és per a demanar, sinó per entrar a formar part de la comunitat”.

D’altra banda, la Florentina explica les dificultats que tenen els migrants per regularitzar la seva situació i entre els consells del document de la Conferència Episcopal hi ha ajudar amb els tràmits empadronant-se, de manera temporal, al nostre habitatge. A Lleida la realitat migracional és diferent que a altres llocs d’Espanya perquè molts dels migrants procedeixen de països àrabs i, per tant, tenen una altra religió. Tot i això, hi ha altres comunitats com l’ortodoxa, la ucraïnesa, la copta, la senegalesa, la llatinoamericana, la camerunesa o la guineana. “Hem de pensar com ens agradaria que ens acollissin a nosaltres i pensar amb les paraules de Jesús sobre “he sigut foraster, m’heu acollit? He tingut gana, m’heu donat menjar?”, conclou la Florentina.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn