Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

6 novembre 2011
Categoria/es: General

JUAN ANTONIO ESPARABER, PINTOR-CRONISTA DE LLEIDA

Les aquarel•les que hi ha exposades a la Sala d’Exposicions de la Cambra de Comerç mostren un ric conjunt d’escenes costumistes, natures mortes, objectes antics i paisatges recreats pel pintor lleidatà -feligrés de la parròquia del Carme- Juan Antonio Esparaber. Nascut el 1942, Esparaber sempre ha sabut conjugar la seva activitat professional com a delineant amb la passió pel dibuix artístic i la pintura. La seva formació artística la va iniciar a l’Escola d’Art Morera i al Cercle de Belles Arts. Recorda i admira els seus professors Carmelo Tapiol, Lluis Perelló, Remacha, i Julio Miró qui li dóna la clau per a comprendre l’aquarel•la.

Com a aquarel•lista Juan Antonio desenvoluparà la seva faceta artística, ben adobada per la capacitat creativa que desenvolupa com a il•lustrador de la revista Oliana. Aprofundint en aquest camp amb habilitat i constància, els seus quadres mostren un domini admirable d’aquesta tècnica pictòrica. La paradoxal presència de fons foscos –gairebé negre- i el perfeccionisme en els detalls són alguns dels aspectes més sorprenents.

A la vegada, però, l’obra de Juan Antonio Esparaber mostra una extraordinària riquesa pel que fa als temes representats, entre els quals es singularitza una preferència ben manifesta per la nostra ciutat. Els paisatges urbans de la Lleida de començaments de segle XX són recreats pel pinzell de l’artista després d’una meticulosa fase de documentació. A base de buscar i contrastar fotografies i imatges antigues, Esparaber identifica no només els espais sinó les persones que hi vivien, majorment a través de testimonis personals i les seves pròpies vivències.

El resultat de la seva entusiasta recerca és una magnífica i amable evocació dels espais urbans, que prenen vida amb la gent que els habitava. Els Perxes de Massot, el Canyeret, la Costa del Jan… Són quadres realistes que expressen història i sentiment. Amb raó Juan Antonio Esparaber d’autoanomena “pintor-cronista de Lleida”. Fins el dia 10 de novembre els podem admirar.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn