Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

10 març 2024
Categoria/es: Bisbat, Art, Cultura

LA CAMPANA MÒNICA OBRE L’AGENDA DEL ‘CATALONIA SACRA’

Aquest diumenge ha tingut lloc la visita guiada al cloquer i les campanes de la Seu Vella conduïda per l’historiador i president dels Amics de la Seu Vella Joan Ramon González, sobre la història i la restauració de la campana Mònica.

Amb aquesta activitat s’ha obert a Ponent l’agenda d’aquest 2024 del Catalonia Sacra, el projecte de dinamització i difusió del patrimoni cultural dels bisbats catalans, que enguany posa l’accent especial en els campanars. Impulsat pels deu bisbats amb seu a Catalunya, Catalonia Sacra treballa per dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església i ajudar a la seva gestió. La seva feina es tradueix en accions de divulgació cultural, com l’agenda que es presenta en l’acte de Casa Macaya, en promoure un treball en xarxa d’esglésies amb alt valor patrimonial que treballen conjuntament per millorar l’atesa al visitant i la seva gestió, o en sessions de formació adreçades als professionals del patrimoni.

El conjunt de la Seu Vella de Lleida s’ha convertit en un dels emblemes de la capital de la Terra Ferma. En especial el seu campanar, un autèntic far sobre la plana de Lleida i el seu mar de boira. El campanar, d’una alçada de més de 60 m i 238 esglaons per accedir-hi, allotjà fins a setze enormes campanes de perfecta fosa i acabat, amb les quals s’obtenia la més amplia i completa escala musical.

Actualment, la Seu Vella té 7 campanes; 2 d’històriques i 5 de noves que es van fer després de la Guerra Civil per substituir part de les 14 que hi havia i que es van perdre durant la guerra. Les dues campanes històriques són la gegant Silvestra, que toca les hores, del 1418, i la seua germana petita, la Mònica, que dona els quarts. Les noves, foses a mitjan segle XX, sonen plegades en festivitats assenyalades del calendari. Els seus noms són Bàrbara, Crist, Marieta, Meuca i Puríssima.

La campana Mònica, una de les campanes gòtiques civils més destacades del país

La Mònica és una campana gòtica datada de l’any 1486, que pesa uns 450 quilograms i que va tornar al monument el novembre del 2022 després d’un periple de més de vuit anys entre burocràcia i trasllats. La restauració que s’ha portat a terme a l’empresa austríaca Grossmyer ha consistit en l’arranjament d’una gran esquerda visible d’aproximadament uns 30 cm de longitud. També s’han reparat les nanses de la campana, afegint una còpia de la que faltava, i la corona central.

Els principals metalls de la campana Mònica són coure, estany, níquel i plata, entre altres. Està envoltada d’una doble línia d’inscripció gòtica amb una lloança a Déu i una explicació del qui la va fer i la data.

Les campanes civils de quarts i hores són les úniques que han sobreviscut als embats que ha sofert el Turó de la Seu Vella i, per tant, són un gran testimoni que ha continuat amb les seves funcions durant tots aquests anys.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn