Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

8 març 2024
Categoria/es: Església, Bisbat
Etiqueta/es: CCE

LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL RENOVA ELS SEUS CÀRRECS

Comiat del cardenal Juan José Omella i l’arquebisbe de Valladolid Luis Argüello nou president

Els bisbes espanyols celebren del 8 al 4 de març la seva 124ena Assemblea Plenària a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), on es desenvoluparà fins al dia 8 de març. Durant aquests dies s’ha procedit a la renovació de càrrecs par al quadrienni 2024-28, excepte el de secretari general, que s’elegeix per a un període de cinc anys. Abans s’han repassat les activitats i el funcionament de la CEE durant el quadrienni 2020-2024 que ara finalitza.

L’Assemblea s’ha iniciat amb el discurs del president de la CEE, cardenal Juan José Omella, seguit de la intervenció, en nom del nunci apostòlic a Espanya, del conseller de nunciatura monsenyor Roman Walczak.

El cardenal Omella s’acomiada de la presidència de la CEE

El cardenal Juan José Omella ha obert l’Assemblea dels bisbes espanyols en el seu darrer discurs com a president de la CEE. Sota el lema «Caminant units cap a la meta, cedeixo el testimoni rebut», el cardenal Omella ha reflexionat sobre els desafiaments actuals i ha defensat la importància de preservar l’esperança i la pregària com a pilars en el servei pastoral.

Luis Argüello, arquebisbe de Valladolid, nou president de la Conferència Episcopal

En aquesta reunió de l’Assemblea Plenària hi ha 78 electors: tenen dret a vot 2 cardenals; 16 arquebisbes; 50 bisbes i 9 auxiliars; a més de l’administrador diocesà de Girona. Els bisbes han triat el President; Vicepresident; membres de la Comissió Executiva; els Presidents de les Comissions i Subcomissions Episcopals; el President del Consell Episcopal d’Assumptes Jurídics; i els tres membres del Consell Episcopal d’Economia. Tots els bisbes membres de la CEE que no ocupin cap d’aquests càrrecs, s’incorporaran com a membres a un d’aquests organismes.

Luis Argüello (1953, Meneses de Campos (Palència), actual arquebisbe de Valladolid, ha estat elegit aquest dimarts nou president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), en substitució del cardenal Juan José Omella. Segons ha informat la CEE, la seva elecció ha tingut lloc en primera votació per majoria absoluta (48 vots). Argüello serà el president d’aquesta institució els quatre anys vinents, durant els quals haurà de fer front, entre d’altres, al repte de la posada en marxa del pla de reparació integral de víctimes d’abusos. Argüello, de 70 anys i natural de Meneses de Campos (Palència), torna així a la CEE, on ja va exercir com a secretari general i portaveu entre els anys 2018 i 2022.

El cardenal José Cobo, nou Vicepresident

D’altra banda, l’Assemblea Plenària ha elegit com a vicepresident de la CEE, per al quadrienni 2024-2028, el cardenal José Cobo, arquebisbe de Madrid, amb 39 vots a la segona votació. Durant el quadrienni 2020-2024, ha estat el vicepresident de la CEE, el cardenal Carlos Osoro Sierra, arquebisbe emèrit de Madrid.

Biografía de Mons. Luis Argüello

Argüello García va estudiar a Valladolid, al col·legi dels Germans de La Salle i després a la Universitat, on va obtenir la Llicenciatura en Dret Civil. Va cursar els estudis eclesiàstics al centre dels Pares Agustins a Valladolid.

Va ser ordenat sacerdot el 27 de setembre de 1986 per a l’arxidiòcesi de Valladolid, on ha exercit els càrrecs següents: formador al seminari diocesà de Valladolid (1986-1997); vicari episcopal de la ciutat i membre del consell episcopal, durant tres etapes: (1986-1997, 2003-2009 i 2010-2011). Així mateix, Argüello va ser delegat de Pastoral Vocacional (1997-2012); moderador de la capellania del Monestir de la ‘Concepció del Carme’ (1997-2011); rector del seminari diocesà (1997-2011); i membre electe de la Comissió Permanent del Consell Presbiteral (2003-2008).

Fins al seu nomenament episcopal, va ser vicari general i moderador de la Cúria diocesana, des del 2011; membre del col·legi de consultors, des del 2000; membre de la Comissió Permanent del Consell Presbiteral, des del 2010; membre del Consell d’Afers Econòmics i del Consell Episcopal, des del 2011; membre de la Comissió Permanent del Consell Pastoral, des del 2013, i membre de la Comissió per al Diaconat Permanent, des del 2014.

El 14 d’abril del 2016 el papa Francesc el va nomenar bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de Valladolid. Va rebre la consagració episcopal el 3 de juny del mateix any. El divendres 17 de juny del 2022 va ser nomenat arquebisbe de Valladolid pel Papa i el 30 de juliol va prendre possessió del càrrec. A la Conferència Episcopal és membre de la Comissió Permanent i des de l’Assemblea Plenària de novembre de 2022, membre de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris, i des de l’abril del 2022, responsable del Servei de Pastoral Vocacional de la Conferència Episcopal. Així mateix, ha estat membre de la Comissió Episcopal de Pastoral i de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats (2017-2018).

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn