Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 maig 2023

LA FUNDACIÓ JERICÓ ORGANITZA UN TORNEIG DE FUTBOL SALA AL CENTRE HISTÒRIC

La Fundació Jericó va iniciar després de la pandèmia un projecte per integrar a l’esport perquè persones sense recursos puguin fer activitat física. Van habilitar un gimnàs i han creat un equip de futbol i ara ha organitzat un torneig de futbol sala al centre històric en què es van involucrar altres entitats socials de la ciutat.

El dur confinament per la covid va passar factura física i emocional, però també va donar peu a iniciatives com les de la Fundació Jericó de Lleida, des de la qual van advertir de la importància de l’activitat física en les persones que acollia el centre que es troben en situació d’exclusió social o, més concretament, sense llar i sense sostre. “Quan van confinar Lleida en ple estiu durant vint dies teníem un brot de covid a la residència i vam haver de quedar-nos recloses a la residència 70 persones, entre residents i treballadors. Després de la pandèmia, vam veure necessari realitzar activitats esportives i crear un projecte amb una temporalitat de tot l’any al voltant de l’esport i de les persones usuàries del servei”, explica Anna Vila, directora de la Fundació Jericó.

El primer pas va ser habilitar un gimnàs en un espai que tenien lliure i que des d’aleshores està obert cada dia de la setmana entre les 16.00 i les 20.00 hores. És un gimnàs amb màquines de segona mà i alguns artefactes enginyosos com uns pesos fets amb garrafes farcides de terra. Al gimnàs també es va habilitar un sac de boxa i es van posar unes estoretes per practicar ioga. “Tot el cost econòmic de les màquines i l’espai l’ha assumit la Fundació, però ens falten els accessoris corresponents per a algunes màquines”, adverteix Vila. A partir de llavors tot va ser una successió d’activitats esportives duradores al llarg de l’any.

Van fer sortides a les piscines municipals a l’estiu, van assolir un acord per practicar piragüisme amb el suport de la Paeria que facilita el material i un monitor, i un grup de joves residents del centre van formar un equip de futbol sala. Van començar l’any passat entrenant-se un dimarts al mes, primer a la pista de Cervantes i després a la rehabilitada instal·lació de la Panera. Són 12 els jugadors que formen l’equip i el servei de menjador de la mateixa Fundació Jericó els proporciona aliments saludables per ajudar a la pràctica esportiva. “Ens vam adonar que ens faltava material. Alguns jugaven fins i tot descalços, amb pantalons texans i quan anàvem a la piscina no tenien banyador. Va ser llavors quan vam proposar un projecte que va agradar”, explica Anna Vila.

I va ser la firma Decathlon la que, després de conèixer les carències, va decidir ajudar-los. “Els aportarem uns diners que després podran gastar a la nostra botiga en el material que necessitin. A més, farem una jornada esportiva el dia 6 de juny al pàrquing de la nostra botiga oberta no només a la Fundació Jericó”, explica Cristina Navarro, team manager de la firma que dirigeix a Lleida Jaume Matamoros.

La Fundació Jericó, vinculada en els seus orígens a la parròquia del Carme de Lleida, va nàixer el 2014 amb el lema Un plat, un llit, un acompanyament. Compta amb 90 residents i el servei de menjador volen que es converteixi en un centre neuràlgic del barri.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn