Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 setembre 2018
Categoria/es: General

LA IMATGE DE SANT CRISTÒFOL DE LA CAPELLETA DEL TEATRE PRINCIPAL, RESTAURADA

El periodista i historiador de la cultura popular i tradicional, Jordi Curcó, ha divulgat la notícia de la restauració de la petita imatge de sant Cristòfol de la capelleta del Teatre Principal. El patró dels conductors es venera des de molt antic en aquest indret del carrer més transitat de la ciutat. Des del segle XVI ja hi havia una fornícula amb la imatge del Sant en una fornícula de l’antiga Casa Mensa, un palau gòtic dels Perxes de Dalt. La seva festa se celebrava amb balls populars davant de la imatge guarnida amb ciris, banderes i flors, fins poc després de la Guerra Civil.

Amb la construcció del Teatre Principal l’edifici senyorial quedà destruït i, al mateix emplaçament, es va disposar un nínxol per a la imatge, situat damunt de la porta de l’hotel Principal, ben integrat a l’edifici amb una decoració de motllures clàssiques. La capelleta de Sant Cristòfol quedava així integrada com un element ornamental de l’edifici. El Teatre va entrar en funcionament l’any 1951. Pocs anys abans el carrer Major ja havia estat tallat al tràfic rodat. Però el Montepio de Conductors de Lleida continuava tenint cura i guarnint amb flors la capelleta cada 10 de juliol, dia de la seva festa. Des del mateix 1951 la celebració es va fer a l’església de Sant Joan, amb una Missa solemne cantada per la Schola Cantorum seguida de la benedicció de cotxes a la plaça de Sant Joan.

Sant Cristòfol de Lícia va viure al segle III. Serví com a soldat de l’Imperi romà i va morir màrtir per no renunciar a la seva fe. Tenia una ànima caritativa i ajudava els cristians captius. Es conta que va portar un nen a les seves espatlles per ajudar-lo a travessar un riu. Després, aquest nen se li va revelar com el Crist. El seu nom en grec és "Christophoros", que vol dir "el portador de Crist". Sant Cristòfol és un Sant molt popular. Era creença comuna que n’hi havia prou mirar la seva imatge perquè el viatger es veiés lliure de tot perill durant aquell dia. Per això és patró de pelegrins, traginers, viatgers, motoristes, conductors i transportistes en general.

Celebrem que la imatge de sant Cristòfol hagi estat restaurada i es conservi tan dignament a la seva capelleta del teatre Principal. Tal com diu Jordi Curcó, aquesta és una molt bona notícia!

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn