Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 octubre 2023
Etiqueta/es: Pessebre

LA JORNADA DE FRANCISCANISME RECORDA ELS 800 ANYS DEL PRIMER PESSEBRE

L’Acadèmia Mariana de Lleida va acollir els passats 20 i 21 d’octubre la celebració d’una Jornada de Franciscanisme, organitzada pels terciaris franciscans. Les sessions es van iniciar divendres amb la ponència de Julián Fernández Rebollo, professor de secundaria i membre de la junta de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que va parlar sobre “Religiositat popular: Una oportunitat d’Evangelització”. A la jornada de cloenda del dissabte fou el P. Joaquim Recasens, darrer guardià del convent dels franciscans de Lleida, qui va parlar sobre “Greccio i la realitat de l’Encarnació”

A la segona sessió de les jornades també hi va intervenir el president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, dedicant la seva xerrada als 800 anys de presència del Pessebre, rememorant els 8 segles de la primera representació del naixement feta per sant Francesc a la cova de Grecco, la nit de Nadal de 1223, “que ha marcat la història del pessebre i del pessebrisme, quan Francesc, fortament impressionat pel misteri de l’Encarnació o de la humanització de Déu –sobretot a partir del pelegrinatge que el 1220 realitzà a Terra Santa- volgué donar vida i expressió al fet històric de tanta transcendència, com ho és la Nativitat de Crist”.

El president dels Pessebristes, digué que la intenció de sant Francesc amb “aquell invent nadalenc”, fou recrear el clima espiritual de la nit de Nadal, reviure més profundament el missatge i la significació espiritual del misteri nadalenc i fer més entenedor per al poble el misteri de l’Encarnació de Déu.

D’aquest primer pessebre vivent, que li ha valgut a sant Francesc d’Assis ser el patró dels pessebres i dels pessebristes d’arreu del món, en nasqué posteriorment l’art pessebrístic ideat per promoure la devoció popular des d’una interpretació plàstica del misteri del naixement de Jesús que, a través del pessebre casolà, s’inserí en la vida familiar i quotidiana.

Congrés internacional de pessebristes: modernitat i contemporaneïtat

A les portes de les festes nadalenques, la ciutat de Sevilla acollirà del 29 d’octubre al 5 de novembre el XXII Congrés Internacional de Pessebrisme, amb el lema Franciscus 1223-2023, en al·lusió a la commemoració del 800 aniversari del primer pessebre que Sant Francesc d’Assís va muntar a la cova de Greccio (Itàlia). Impulsat per la Federació Internacional de Pessebres, el Congrés vol ser “una gran reafirmació del pessebrisme” que serveixi per reflectir-ne una imatge moderna i contemporània, en paraules d’Albert Català, la Federació Internacional de Pessebristes (UNFOEPRAE), fundada a Barcelona l’any 1952.

L’organització d’aquesta edició ha anat a càrrec de la Federació Catalana de Pessebristes (FCP), que ostenta la presidència, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, la Federación Española de Belenistas i la Gipuzkoaka Belenzaleen Elkartea (Associació Pessebrista de Guipúscoa).

A Andalusia es trobaran uns 600 congressistes procedents de més de 20 països, com Itàlia, Alemanya, Portugal, Brasil, Colòmbia, Canadà i els Estats Units. Les ponències se celebraran al Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla. Intercanviaran coneixements amb l’objectiu de mantenir, revitalitzar i promoure la tradició de pessebres i la seva diversitat artística, però amb vocació d’actualitzar-los des de la modernitat i la contemporaneïtat.

L’obertura oficial serà el dia 30 d’octubre, amb les intervencions del prior de l’Orde franciscà, des del santuari de Greccio. El germà Pablo Noguera impartirà la primera conferència, titulada Seguint els passos de Sant Francesc. Betlem, casa del pa. Hi haurà visites a exposicions de pessebres, tallers de modelatge de figures, de tècniques pessebristes, visita a una fira de pessebres i també una exposició en ocasió dels 800 anys de pessebres. També hi haurà una xerrada sobre el futur dels pessebres.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn