Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 febrer 2014
Categoria/es: General

LA MARIETA TÉ UN BLAU AL FRONT

El grup TOAR ha representat “La Marieta té un blau al front” a l’església del convent dels franciscans. El guió escènic de tradicional llegenda lleidatana ha estat escrit pel P. Francesc Gamissans i ha comptat amb la música a l’orgue del mestre Lluís Climent i l’historiador lleidatà Joan Bellmunt ha fet de rapsoda.

L’origen del nom més popular, Mare de Déu del Blau, prové de la llegenda sobre un senyal al front que duu la Mare de Déu. Segons la narració, sembla ser que després d’una absència, al tornar al taller el mestre que feia l’escultura es va trobar que el seu deixeble ja havia acabat l’obra. Al contemplar l’estàtua, va sentir enveja al veure’s superat i va llançar un martell al cap de la imatge. De retruc, l’eina va causar la mort del mestre, i al front de la Mare de Déu hi va aparèixer un blau. També hi ha altres llegendes populars de la Mare de Déu del Blau, o versions diferents de la relatada, que parlen de la rivalitat entre el mestre i l’aprenent d’escultor. La imatge lluïa a la porta dels Apòstols de la Seu Vella. Actualment es troba al presbiteri de la Catedral nova. La seva festivitat el dia 2 de febrer,

El pare franciscà Francesc Gamissans serà guardonat amb la medalla de la Paeria per la seva aportació en l’àmbit de la literatura, amb la creació de diverses obres teatrals. L’anunci el va fer l’alcalde Àngel Ros en finalitzar la representació. Franciscà al convent de Lleida i periodista, el P. Gamissans ha estat redactor i col•laborador de diverses publicacions i guionista de programes radiofònics i documentals sobre Terra Santa.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn