Tot i caure en diumenge al vespre i desafiant les altes temperatures, Lleida va reviure aquest 24 de juliol vigília de la festa de Sant Jaume la Romeria dels Fanalets, després de dos anys d’interrupció per la pandèmia. Ho feu alhora a les portes de que sigui declarada per la Generalitat de Catalunya, Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
A les 8 de la tarda i organitzada per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, s’inicià de fet la festa amb la celebració de l’anomenada Missa dels Fanalets, a la parròquia de la Mare de Déu del Carme, presidida pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, concelebrant amb els seus rectors, Mn. Jaume Pons i Mn. Joan Ramon Ezquerra i acompanyament musical a l’orgue pel mestre Lluis Climent. “És molt important mantenir les nostres arrels cristianes amb la festa i tot allò que ens acosta a la nostra realitat cristiana”, va dir el Bisbe al referir-se a la Festa de sant Jaume dels Fanalets, deixeble de Jesucrist. “El fanalet representa sant Jaume i la seva llum ens il·lumina per a la nostra vida cristiana, també nosaltres hem de ser llum com sant Jaume” que fins i tot va abraçar el martiri per no renunciar a la seva fe, va afegir el nostre prelat a la vegada que demanava pregar pels cristians que “és el grup humà més perseguit.”
Després de la celebració tingué lloc la benedicció dels fanalets, tot seguit, s’inicià la Romeria entre el bullici dels infants que portaven els seus fanalets i la música del Ball de Bastons del Pla de l’Aigua, que encapçalaren la comitiva. Com és tradició no van faltar a la Romeria els Gegants de la ciutat, que portaven també els seus fanalets artístics penjant de les mans. Mentre, la banda Municipal de Música interpretava la cançó : “Sant Jaume ve de Galicia….”.
La Romeria la presidí el bisbe de Lleida Salvador Giménez, acompanyat pel rector del Carme Mn. Jaume Pons i el guardià dels “frarets” P. Joaquim Recasens, en la que a les portes de la seva sortida de Lleida, ha estat la seva darrera presència dels franciscans a la Romeria. Pel que fa a la presidència civil, estava encapçalada aquesta pel president de l’agrupació Ilerdenca de Pessebristes Jordi Curcó, com entitat organitzadora de la Romeria i el tinent d’alcalde Toni Postius i la tinenta d’alcalde Jordina Freixanet, acompanyats per diversos regidors de la Paeria i el subdelegat del Govern José Crespín. En un lloc destacat i abans de la carrossa del Sant, van col·locar-se els concursants premiats en el LXXX Concurs de Fanalets.
La Romeria va pujar pel carrer Democràcia seguí pels carrers del Carme, Porta Ferrissa, Sant Joan, Porxos de Sant Joan i Paeria, on el Ball de Bastons i els Gegants, van fer un Ball de lluïment. Prosseguí fins arribar a la capella del Peu del Romeu, on la banda Municipal va interpretar la Sardana dels Fanalets de Sant Jaume, del mestre Víctor Mateu. La cloenda de la Romeria es feu però a la plaça de les Comèdies, amb el parlaments i la benedicció final del bisbe de Lleida.
Alegria, festa, música, flors, fanalets….molts fanalets, van donar-se les mans en una de les festes més tradicionals i històriques de la ciutat de Lleida. Almenys des de l’any 1600, és a dir, 422 anys d’antiguitat.
- Notícia de l’Agrupació de Pessebristes
- Lleida ja feia els Fanalets del sant Jaume el 1600, per Jordi Curcó
- Agraiment dels pessebristes a tots els que han fet possible la Festa i Romeria dels Fanalets