Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

12 octubre 2022
Categoria/es: General

L’ACADÈMIA MARIANA DE LLEIDA CELEBRA L’INICI DEL 160è ANIVERSARI DE LA SEVA FUNDACIÓ

 LA COMMEMORACIÓ S’ESTENDRÀ FINS EL DIA DE LA IMMACULADA DE L’ANY 2023

L’Acadèmia Mariana ha iniciat joiosament els actes de la commemoració d’aquest 160è aniversari el 12 d’octubre, dia de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, amb una Missa solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida, presidida per Mons. Salvador Giménez Valls, Bisbe de Lleida, concelebrant amb Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori. En representació de l’Ajuntament de Lleida hi han assistit la tinenta d’alcalde Jordina Freixanet i la regidora Maria Antonia Maller, acompanyant la Junta directiva i socis de la institució.

“Tots tenim un espai i un temps per viure i avui celebrem els 160 anys de l’Acadèmia Mariana i la seva presència en la història local perquè la tinguem en el nostre cor”, ha dit el Bisbe a l’homilia. “La festa exterior és important, però ho és més la interior”, ha continuat reflexionant el nostre prelat al voltant de l’evangeli que convida a “escoltar la paraula de Déu i posar-la en pràctica”.

En la celebració s’ha pregat pel socis difunts de l’Acadèmia, especialment pels traspassats des del 2019. La rapsoda i locutora Carme Sabador, sòcia i gran col·laboradora de l’Acadèmia Mariana, ha llegit un poema recordant al fundador i primer director de la institució, el sacerdot Josep Maria Escolà. La directora actual Yolanda Soria ha fet memòria de la fundació d’aquesta institució, el 12 d’octubre de 1862, i ha expressat la voluntat de la nova Junta i els socis de treballar per a donar-li més impuls i promoure la veneració a la Patrona de Lleida. La cerimònia, solemnitzada pel Petit Cor de la Catedral dirigit per Mn. Joaquim Mesalles, mestre de capella de la Catedral de Lleida, amb la soprano Anna Maria Prada i el mestre Lluis Climent a l’orgue, ha acabat amb el cant dels Goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia: ‘Ajudeu-nos Verge Blanca, guia i llum de la ciutat’

Per a l’ocasió s’han editat dues estampes commemoratives que reprodueixen parcialment dues pintures murals de la naia o avantsala de l’Oratori, del lleidatà Miquel Murillo a començaments del segle XX, evocant dos temes marians relacionats amb la història de l’Acadèmia Mariana. La primera representa l’aparició de la Verge Maria en carn mortal a Saragossa, significant la festa i la data de la fundació de l’Acadèmia Mariana i el pilar sobre el que es fonamenta aquesta institució mariana. La segona presenta la Verge Maria deslliurant Lleida de l’epidèmia del còlera de 1865, després d’escoltar les pregàries de la ciutat encomanant-se a la seva intercessió, fetes a instàncies de l’Acadèmia Mariana fundada tres anys abans. Al revers de cadascuna es fa un breu repàs de la història de l’Acadèmia Mariana i de la Verge Blanca de l’Acadèmia, respectivament.

La commemoració dels 160 anys de l’Acadèmia Mariana (1862-2022) es desenvoluparà fins el 8 de desembre de 2023, solemnitat de la Immaculada Concepció. Al llarg de tot l’any s’organitzaran diferents actes que ajudaran a fer pedagogia del fons artístic, bibliogràfic i musical de l’Acadèmia Mariana i, sobretot, del patrimoni més valuós que custodia com a santuari de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida, perquè sigui més coneguda, més estimada, més venerada i més imitada.

L’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana i el Palau de Maria

El 12 d’octubre de 1862 Mn. Josep M. Escolà i Cugat fundà l’Acadèmia Mariana com a monument a la Immaculada Concepció de Maria, amb la col·laboració dels prohoms lleidatans Lluís Roca Florejachs i Josep Mensa. A més de la institució va promoure la construcció del Palau de Maria, com una consagració de l’art a la Mare de Déu. L’obra iniciada el 1869 es va realitzar en fases successives. La façana clàssica enllaça els tres cossos que conformen l’edifici bastit damunt dels fonaments d’un convent mercedari del segle XIII. Una doble escalinata estil imperi dona accés a l’oratori neogòtic florentí, un catecisme vivent d’extraordinària bellesa inaugurat el 1871. Situat a la segona planta, l’oratori junt amb el paranimf modernista i el teatre d’art decó són espais del patrimoni artístic de la nostra ciutat tan rellevants com poc coneguts. Des de la seva restauració, rehabilitació i ampliació, inaugurada l’any 2006, el Palau de Maria acull la Casa de l’Església i s’hi apleguen diverses entitats diocesanes.

Amb el lema “Tot per a Maria” l’Acadèmia Mariana ha procurat complir afanyosament la seva funció d’unir fe cristiana i cultura enaltint la Mare de Déu a través de la literatura i les belles arts, especialment amb la convocatòria dels certàmens marians nascuts en la celebració del seu primer any de vida. Concebuda com a santuari marià, l’Acadèmia Mariana ha estat i és testimoni de l’itinerari de fe de l’Església de Lleida des de la seva fundació. El Palau de Maria i el seu patrimoni bibliogràfic i musical marià constitueixen alguns dels més preuats tresors d’aquesta institució.

La commemoració dels 160 anys del nostre santuari (1862-2022) vol fer memòria del doll de gràcia i la història sociocultural que s’hi ha gestat. L’Acadèmia Mariana ha atansat la presència maternal de la Mare de Jesús, que a Lleida ens acompanya i ens guia amb el nom dolç, exclusiu i entranyable de Verge Blanca de l’Acadèmia, procurant fer realitat el desig del seu fundador en la inauguració del Santuari: «Des del seu tron serà Ella l’estel que ens guiï, el sol que ens il·lumini i abundant deu de gràcies que regui les nostres ànimes i … la reina dels nostres cors.» (Mn. Josep M. Escolà, 12 de novembre de 1871)

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn