Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

24 novembre 2013
Categoria/es: General

L?ANY DE LA FE (Resum)

UN ANY PER A “REDESCOBRIR” O DESCUBRIR EL TRESOR DE LA NOSTRA FE

“Vull anunciar en aquesta Celebració Eucarística que he decidit convocar un «Any de la Fe» que il•lustraré amb una carta apostòlica especial. Aquest Any de la Fe començarà l’11 d’octubre de 2012, en el 50è aniversari de l’obertura del Concili Vaticà II, i acabarà el 24 de novembre de 2013, solemnitat de Crist Rei de l’Univers. Serà un moment de gràcia i de compromís per una conversió a Déu cada vegada més plena, per reforçar la nostra fe en Ell i per anunciar-lo amb alegria a l’home del nostre temps”. (Homilia de Benet XVI a la Santa Missa per la nova evangelització, 16 octubre 2011).

El veritable sentit de l’Any de la Fe és convidar a una autèntica i renovada conversió al Senyor, únic Salvador del món.

  • Comprometre a favor d’una nova evangelització per redescobrir la joia de creure i tornar a trobar l’entusiasme de comunicar la fe.
  • Suscitar en tot creient l’aspiració a confessar la fe amb plenitud i convicció renovada, amb confiança i esperança.
  • Comprendre de manera més profunda els continguts de la fe i, sobretot, la confessió de cor que és signe d’una fe madura, ben formada, capaç de produir fruits en els altres.

El Catecisme de l’Església Catòlica és el llibre privilegiat de l’Any de la fe per redescobrir i estudiar els continguts fonamentals de la fe. En ell es resumeix i expressa la fe de tota l’Església des dels seus orígens fins als nostres dies. En ell trobem:

  • la fe que professem (credo)
  • la fe que celebrem (litúrgia)
  • la fe que vivim (moral)
  • la fe que preguem (oració)

En el 20è aniversari de la seva publicació, llegir i reflexionar el Catecisme és deixar que la veritat i bellesa de la fe que en ell s’expressa arrelin al cor i floreixin en fruits de llum, de conversió i renovació, de goig i de pau.

L’inici de l’Any de la Fe va coincidir amb la proclamació de sant Joan d’Àvila com a Doctor de l’Església Universal, a Roma, el dia 7 d’octubre, en l’inici del Sínode de Bisbes sobre la Nova Evangelització. Montilla (Jaén), la ciutat on el Patró del Clergat espanyol va viure els darrers anys de la seva vida està celebrant el Doctorat de Sant Joan d’Àvila amb un Any Jubilar.

Després dels dotze mesos de singladura en l’Any de la Fe ens adonem de la gran riquesa que ens ha proporcionat a través de les moltes iniciatives que han sorgit a nivell interdiocesà, diocesà i parroquial, en algunes de les quals hem tingut l’oportunitat de participar.

Fem-ne una mica de repàs:

Durant l’Any de la Fe hi ha hagut la joiosa proclamació del Papa Francesc, que ha continuat les catequesis sobre la Fe que havia iniciat el seu antecessor Benet XVI, a més de les seves catequesis diàries a través de les homilies de la Missa a la seva residència a Santa Marta; l’Encíclica Lumen Fidei, escrita a quatre mans pels dos papes; i la seva presència en la celebració de la JMJ de Rio.

També l’inici de l’Any de la Fe ha coincidit amb la joiosa commemoració del 150è aniversari de l’Acadèmia Mariana. A més del Certamen Marià en honor a la Verge Blanca, patrona de Lleida, l’esdeveniment ha estat complementat amb l’organització d’un Simposi sobre Maria de Natzaret, referent humà i cristià. Recordem que el Concili Vaticà va proclamar Maria Mare de l’Església i el nostre bisbat, consagrat a Maria, la té com a referent particular. Amb la doble invocació a la Fe i a Maria tindrà lloc a El Pont de Suert la 35ena Romeria de Marededéus de la Ribagorça, sota el lema: “Feliç tu perquè has cregut”.

Finalment l’Any de la Fe ha estat escollit per a la Beatificació de 527 màrtirs de l’Estat espanyol a Tarragona, el proper 13 d’octubre. Des del bisbat de Lleida s’està donant a conèixer el seu testimoni a través de diverses iniciatives organitzades des del Secretariat de les Causes dels Sants dirigit per Mn. Joan Ramon Ezquerra. Cal recordar que 95 màrtirs que seran beatificats són del bisbat de Lleida i un d’ells és l’aleshores bisbe Salvi Huix. Aquestes són algunes de les iniciatives al respecte:

Aquest recull pretén refrescar breument moltes d’aquestes aportacions i subratllar-ne allò més essencial. Aquestes iniciatives i d’altres que aniran sorgint suposen una pluja fina que sadolla els nostres cors i els fertilitza perquè creixi abundosament i amb força la bona llavor de la fe. Una riquesa insospitada per a la nostra vida espiritual, que hem de continuar cultivant vivint la fe dia a dia.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn