Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

5 agost 2013
Categoria/es: General

L?ENCÍCLICA QUE IL?LUMINA L?ANY DE LA FE

"Lumen fidei", "La llum de la fe" és la primera encíclica del pontificat del papa Francesc. Encara que el document porta la firma ‘Franciscus’, en veritat és un treball fet ”a quatre mans” elaborat inicialment pel seu predecessor, el papa emèrit Benet XVI, amb aportacions del Papa argentí.

«La Llum de la Fe» completa el quadre de les virtuts teologals que Benet XVI havia iniciat amb les seves encícliques sobre l’esperança i la caritat, pensant en deixar la fe per aquest moment: el cinquanta aniversari del Concili Vaticà II, celebrat amb l’Any de la Fe que es clausura el proper 24 de novembre.

L’encíclica va ser signada el 29 de juny, festa dels apòstols Pere i Pau. És un llibret de 88 pàgines dividides en quatre capítols, als quals s’afegeixen una introducció i una conclusió. El primer capítol presenta la fe de Jesucrist, el veritable «testimoni fiable» que revela com és Déu i que ens ajuda a veure-ho de la manera en què ell mateix ho veia, com a Pare. Però la fe no és només coneixement, «és un do gratuït de Déu que exigeix la humilitat i el valor de fiar i confiar, per poder veure el camí lluminós de la trobada entre Déu i els homes, la història de la salvació».

El segon capítol, més pràctic, aborda la relació entre «fe i veritat» i entre "fe i amor». El Papa Francesc adverteix que «la fe, sense veritat, no salva. Es queda en una bonica paràbola, la projecció dels nostres desitjos de felicitat». Alhora, es tradueix en amor a Déu i als altres. Per això, la fe no és intransigent, i el creient no és arrogant, sinó que practica de manera natural el diàleg.

El capítol tercer se centra en l’evangelització, ja que la fe és per difondre-la, i en la manera en què tot es reforça gràcies als sagraments del baptisme i l’eucaristia. Finalment, el capítol quart es refereix al bé comú, és a dir, a la manera d’organitzar la societat segons els criteris de la fe, amb detalls sobre la manera de viure-la en la família fundada sobre el matrimoni entre un home i una dona, en les relacions socials, en el respecte a la natura que és manifestació de Déu-i en els moments difícils del sofriment i de la mort.

El Papa Francesc conclou amb una bella oració poètica en què demana a la Mare de Déu: «Sembra en la nostra fe l’alegria del Ressuscitat. Ensenya’ns a mirar amb els ulls de Jesús perquè ell sigui llum en el nostre camí».

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn