Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 juliol 2016
Categoria/es: General

LES ORACIONS A MARIA…: EL SANT ROSARI

LES ORACIONS A MARIA, MARE DE LA MISERICÒRDIA 

 

9. El Sant Rosari. Formulari 8

Durant aquests dies de la novena del Carme, que avui acabem, hem anat pregant amb un seguit d’oracions a la Mare de Déu, molt conegudes i molt estimades. Les hem après de petits i ens farà be sempre de recordar-les i emprar-les una altra vegada en la nostra relació amb Maria, la Mare. Són oracions que han marcat la nostra vida.

Doncs bé, avui, últim dia de la novena, ens toca parlar d’una oració, una devoció preciosa, que és el Sant Rosari.

El Rosari és un resum de moltes pregàries a Maria. L’avemaria, la Salve, les lletanies…

El Rosari té la virtut d’ajuntar l’oració vocal, amb l’oració mental: la meditació dels passos més importants de la vida de Jesús i de Maria.

El Rosari és oració molt senzilla i tradicional. L’hem après de petits. ¡En quantes famílies s’ha resat el rosari, tots junts, avis, pares i fills, al voltant del foc! Molts de vosaltres en teniu experiència. I com ha marcat això la nostra vida!

El Rosari és l’oració més bíblica. Tot el que pensem i diem està escrit en els llibres sants: el parenostre, l’avemaria de l’Àngel i Elisabet, els misteris de goig, de llum, de dolor, de glòria. És un repàs complet de la vida de Jesús.

A propòsit. Tots sabeu que havíem resat sempre els misteris de goig, de dolor i de glòria. Sant Joan Pau II, un gran enamorat del Rosari, com tants i tants Papes de la història, va tenir la feliç ocurrència d’afegir-hi es misteris de llum. Recordeu que passàvem de la infància de Jesús –misteris de goig- i entràvem directament als misteris de passió. ¿I els tres anys de la vida pública de Jesús? ¿No mereixíem una contemplació? Per això, Joan Pau II va presentar a l’Església meditar alguns moments d’aquests tres anys de predicació, moments especialment importants. Moments que representen com una llum per al món i per a la nostra vida: el Baptisme de Jesús, l’inici dels seus miracles en les noces de Canà, l’anunci del Regne i crida a la conversió, la transfiguració en la muntanya del Tabor, i el moment central de la Institució de l’Eucaristia. Tenim així ara els quatre blocs de la vida de Jesús: infància, vida pública, passió i mort, i resurrecció. És així el Rosari com el resum de tot l’evangeli.

Quanta història del res del sant Rosari! Des del segle XII, especialment a través de Sant Domènec, es va popularitzar aquesta pregària del sant Rosari. Al res del rosari es va atribuir la victòria en la batalla de Lepanto en1571. I aleshores es va instituir la festa del Rosari el primer diumenge d’octubre.

Què bonic seria que ens decidíssim a resar-lo cada dia. Es pot fer a l’església, a casa, al carrer. Maria està sempre al nostre costat. És lògic que, resant-lo, en distraguem. És normal. Ens pot anar bé de
  • Parar-nos algun moment i resar poc a poc una avemaria
  • Pensar uns segons en el misteri que contemple
  • Posar una intenció a cada misteri. Quantes coses podem encomanar-li a Maria.

Al final de la celebració d’avui, us donarem a tots les famílies un fulletó on estan totes les oracions que aquests dies hem contemplat i també la manera de resar el sant Rosari. Un fulletó que, si el teniu a mà, “caureu fàcilment” en la temptació d’utilitzar-lo. Tant de bo que hi caigueu sovint!

És la Verge Maria mateixa que ens ho recomana, gairebé en totes les seves aparicions. Lourdes, Fàtima, etc. Fem-n’hi cas.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn