Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 març 2018
Categoria/es: General

L?ESGLÉSIA DE SANT PERE ACULL EL XVII ANIVERSARI DE LA BEATIFICACIÓ DE FRANCESC CASTELLÓ

A les 7 de la tarda del dissabte 10 de març, després de la cloenda de les "24 Hores amb el Senyor", tingué lloc a l’església de Sant Pere de Lleida l’Eucaristia commemorativa del XVII aniversari de la beatificació del jove màrtir lleidatà Francesc Castelló, pel papa Joan Pau II i celebrada a Roma l’11 de març de 2001.

L’Eucaristia, que havia estat organitzat per la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló a l’igual que fa tots els anys, fou presidida enguany pel  P. Jaume Sidera, claretià de la comunitat claretiana de la parròquia de Sant Antoni Mª Claret del barri de Balàfia de Lleida, amb ocasió de la recent beatificació dels màrtirs claretians.  

A la celebració s’hi feren presents una bona representació de la Confraria de “La Somereta”, que destaca per la devoció al Beat Francesc, que fins i tot porta una relíquia seva en el seu pas. També va ser-hi present l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que el venera com a copatró per haver estat l’introductor del pessebrisme a la nostra ciutat i l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, que amb la seva coral van solemnitzar l’Eucaristia. També van assistir cinc familiars del Beat, vinguts de Saragossa per celebrar a Lleida l’aniversari de la beatificació del seu “tio Francisco”.

El P. Jaume Sidera, en la seva sentida i molt catequètica homilia *, es referí a les tres cançons que en Francesc cantà sovint en vida i especialment davant la mort, amb les quals expressava la seva fe profunda: “El Crec en un Déu, expressió d’una fe heroicament professa. L’Himne a la Perseverança, de l’obra dels exercicis espirituals, “Amunt, germans, fem nostra via…” i  l’himne de la Federació de Joves Cristians de Catalunya “Som cavallers, fidels del Crist…”.

El P. Sidera evocà tanmateix els 109 màrtirs claretians beatificats el proppassat 21 d’octubre, remarcant el grup de 14 estudiants un d’ells oncle  del mateix P. Sidera, que fou el primer en ser sepultat a la fossa comuna del Cementiri de Lleida: “De manera que puc dir que hi tinc alguna gota de sang vessada en aquesta terra estimada”, digué amb emoció.

Clogué l’homilia llegint la carta que el P. Xavier Morell d’Albesa, màrtir de la comunitat claretiana de Lleidava, adreçada als seus pares i germans abans de morir: “..que té el to i l’esperit de la carta del Beat Francesc. Aquets beats són màrtirs, no pas perquè van morir per Crist. No, van morir i ara viuen i regnen amb Crist perquè eren màrtirs, testimonis de Crist i per això són models nostres”, asseverà el P. Sidera.

En el moment de les pregàries va fer-se especial memòria de les germanes del Beat, la Teresina i la Maria Castelló i també per Mn. Joan Mora que l’11 de març feia un mes de la seva mort, que tant estimà el Beat Francesc i que l’any 2002 havent estat rector de Sant Pere, promogué la dedicació d’una capella i l’obertura de l’exposició permanent, dedicant-li al Beat Francesc l’església de Sant Pere pel fet de que havia estat en vida la seva parròquia. Tanmateix es pregà pel P. Joan Sidera, germà del P. Jaume Sidera traspassat recentment a punt de complir 100 anys i havent arribat a celebrar el 75 de sacerdoci i un dels claretians que més ha estudiat a Sant Antoni Mª Claret i llicenciat en Ciències Químiques, com Francesc Castelló.

La celebració i seguint el costum, va cloure amb la veneració de la relíquia del Beat Francesc, mentre els fidels que varen omplir l’església de Sant Pere cantaven els Goigs en Lloança la jove màrtir.

Jordi Curcó

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn