Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

2 desembre 2014
Categoria/es: General

L’HOSTAL JERICÓ, SERVEI D’ALLOTJAMENT SOLIDARI

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb la tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Social, Montse Mínguez, la tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat Ciutadana, Sara Mestres, i el tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa i de Mossèn Joan Mora, en representació de la Fundació Jericó, han presentat els detalls del Pla Iglú 2014-2015, un projecte de prevenció de risc de les persones vulnerables per les baixes temperatures de l’hivern. El Pla Iglú és un programa social de la Paeria que realitzen conjuntament les Regidories de Benestar Social, Seguretat Ciutadana, Guàrdia Urbana i Protecció Civil, amb la participació de la Fundació Jericó i els voluntaris de Creu Roja. Aquest projecte ofereix tots els recursos necessaris a les persones que puguin patir situacions de necessitat a causa del fred i a l’Hostal Jericó, el servei municipal d’allotjament municipal d’emergència-alberg. La gestió d’aquest equipament corre a càrrec des del passat mes de juliol i a través d’un contracte de serveis amb la Paeria, de la Fundació d’Atenció a Persones Desprotegides de la Ciutat de Lleida, la Fundació Jericó.

El paer en cap ha explicat que “la tasca que es realitza al servei d’allotjament municipal, l’Hostal Jericó, se centra en l’allotjament per mitjà de l’atenció social però també en l’acompanyament, la inserció i la recuperació física i moral de les persones, aplicant els valors cristians”. Mossèn Joan Mora ha remarcat que el projecte va més enllà de l’allotjament: “El projecte té la voluntat d’oferir una acollida més solidària, humana i tendra a totes les persones que s’allotgen en aquest equipament”. A més a més, Mossèn Joan ha explicat que s’està estudiant una possible ampliació de les instal•lacions per dedicar-les a activitats d’acolliment i formació.

El Pla Iglú consta principalment de dues actuacions coordinades que són l’allotjament hivernal d’urgència i la recerca activa de persones que dormen al carrer. L’allotjament hivernal d’urgència, gestionat per la Regidoria de Benestar Social de la Paeria, permet a les persones que resten al carrer anar directament a l’allotjament a l’hora que aquest s’obre i durant tota la nit, independentment de que en aquell moment la temperatura no sigui prou baixa com per activar la recerca al carrer que promou el Pla Iglú. El nombre de places disponibles de l’Hostal Jericó és de 112, distribuïdes en 51 habitacions de diferent capacitat. D’altra banda, quan les temperatures baixen per sota dels zero graus, o bé quan les condicions climàtiques siguin adverses i puguin representar risc per a la salut de les persones tot i no assolir els 0º, la Guàrdia Urbana inicia la recerca de persones que pernocten al carrer i informa de la possibilitat d’allotjar-se.

Els recursos humans destinats al projecte són quatre professionals de l’àmbit social de la Paeria, tres voluntaris de la Creu Roja, quatre professionals i uns 10 voluntaris de la Fundació Jericó. La durada del Pla Iglú està prevista que sigui fins al proper mes d’abril i mentre es perllongui la temperatura hivernal. Des de l’activació del pla, el passat 24 de novembre, s’hi han allotjat una mitjana de 45 persones diàries. L’Hostal Jericó ofereix el servei municipal d’allotjament d’emergència-alberg durant tot l’any.


 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn