Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

24 juliol 2015
Categoria/es: General

LLEIDA REVIU LA TRADICIÓ DELS FANALETS DE SANT JAUME


Els actes programats per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes han culminat amb la tradicional Missa i la Romeria dels Fanalets de sant Jaume. L’Eucaristia ha estat presidida pel bisbe Mons. Joan Piris, concelebrant amb Mn. Joan Mora i Mn. Joan Ramon Ezquerra; també hi ha assistit Mn. Vicenç Alonso, encara convalescent. Han acompanyat a la Junta dels Pessebristes les primeres autoritats de la ciutat, encapçalades per l’Alcalde Sr. Àngel Ros.

L’homilia del bisbe s’ha iniciat amb una referència a la tradició dels fanalets “els cinc-cents anys de romeria són poca cosa en comparació dels dos mil anys del martiri de sant Jaume”, el sant que va portar a Lleida “la fe de nostre Senyor”. A la vegada que recordava les persones que li van transmetre la fe, ens interpel·lava que també nosaltres les tinguéssim presents i ens preguntéssim què suposa tenir fe en la nostra vida i com podem ser-hi fidels: “Per ser importants heu de posar-vos a servir, tal com va fer Jesús; això no és una teoria, i contrasta amb altres maneres d’entendre la vida cristiana. És un procés que amb la gràcia de Déu va fructificant en tots els batejats: primer ens ha d’obrir a Déu i, després, als homes.” Finalment va agrair “que aquesta festa ens doni l’oportunitat de refer les arrels cristianes, les nostres conviccions.”

Al final de la celebració el bisbe ha fet la benedicció dels fanalets des del presbiteri ornamentat amb fanalets al peu de la imatge de sant Jaume, patró de la Federació de Cases Regionals. El Mestre Lluis Climent i el Cor del Carme dirigit per Rosa Fabregat han acompanyat musicalment la celebració, que ha acabat amb els goigs a Sant Jaume, després de la benedicció dels fanalets i mentre sortia la romeria.

El seguici s’ha iniciat des de la Rambla Ferran amb el Ball de Bastons i els Gegants de la ciutat, seguits del penó de Sant Jaume que han portat les pubilles i la junta de l’Associació de Veïns de Jaume I; el Bisbe, les autoritats i els pessebristes amb el seu president Angel León i vicepresident Jordi Curcó al capdavant, seguits de la imatge de Sant Jaume acompanyada de molts i molts lleidatans, especialment nens i nenes amb els seus fanalets.

El recorregut ha seguit els carrers de l’Eix Comercial al Peu del Romeu, on sant Jaume ha rebut una pluja de pètals de roses blanques i vermelles mentre la Banda Municipal interpretava la Sardana de lo Peu del Romeu, del mestre lleidatà Víctor Mateu. La romeria ha acabat a la plaça de les Comèdies amb la pregària a Sant Jaume i la benedicció que ha fet el bisbe Joan i unes paraules de salutació de l’alcalde, tot desitjant una bona festa de Sant Jaume, i el Ball dels gegants.

"Un any més els lleidatans han reviscut aquesta festa secular i els nens i nenes han fet llum als seus fanals perquè Sant jaume es pugui treure la punxa del peu", ha dit el president dels pessebristes, Àngel León.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn