Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

8 setembre 2022
Categoria/es: General

MARIA DOLORS MILÀ HA LLIURAT LA SEVA ÀNIMA A DÉU

Maria Dolors Milà i Mallafré ha lliurat la seva ànima a Déu el 5 de setembre, als 96 anys d’edat. La Missa exequial per la seva ànima s’ha celebrat a la Parròquia de la Mare de Déu del Carme, concelebrada pels seus rectors Mn. Jaume i Mn. Joan Ramon i acompanyada musicalment a l’orgue pel mestre Lluis Climent. Hi han assistit els germans, cunyats, nebots, renebots i d’altres familiars, amics i coneguts de la Maridol, així com nombrosos feligresos de la seva estimada parròquia del Carme.

Mossèn Jaume ha dedicat l’homilia a valorar la fidelitat, constància i fèrria voluntat de la Maridol, que va estimar i es va deixar estimar tenint l’eucaristia com a font i cim de la seva vida: “No vaig conèixer la Maridol al temps de les seves plenes facultats i dedicació a tantes obres bones com va realitzar a la seva vida. Però el que jo he vist en ella em permet entreveure allò que ha donat sentit a la seva vida, allò que no caducarà mai, allò que ella s’ha endut com a tresor preuat i al mateix temps ens ha deixat a nosaltres com a herència.”

Després d’aspergir el fèretre amb l’aigua del baptisme, Mònica Milà, en nom de la família, ha fet “un resum recopilatori d’algunes impressions que la Maridol ens ha deixat, i per donar també veu als qui no han pogut venir.” Un retrat lluminós de la seva tieta, destacant les seves extraordinàries qualitats i virtuts: generositat, exquisidesa, alegria, dona de pau, alegria, respecte, delicadesa, autocontrol paciència infinita, memòria prodigiosa …: “Sempre s’alegrava de veure’t. Amb una gran capacitat d’ATENCIÓ. Posava tots els sentits quan et tenia davant. I et feia sentir la persona més especial i valuosa del món … parlava escollint els mots precisos, amb el to adequat i les seves paraules, dolces. Sempre AMABLE. Amb TOTHOM … Tenia aquella capacitat brillant, com a ésser excepcional que era, de fer-te sentir que la seva vida havia esdevingut millor pel fet que tu hi haguessis aparegut.”

La neboda de la Maridol s’ha referit al patiment dels darrers anys, quan la seva tieta sentia que “SE’M OBLIDA LA VIDA…” També ha agraït a la Justina, al seu marit Dan, i família, “per tenir-ne tan atenta cura tots aquests darrers anys fins al seu últim alè.” I ha tancat les seves paraules plenes de tendresa i emoció, donant gràcies a la Maridol per haver format part de les seves vides: “Gràcies Maridol per la música del teu ésser. Cap a la Llum!!!”

Mossèn Joan Ramon Ezquerra també ha adreçat unes paraules finals “d’agraïment a la figura entranyable de Maridol” per la seva tasca encomiable, a la ciutat de Lleida, a la que va servir pels seus molts anys al front de la Secretaria d’Estudis Ilerdencs i com a Professora en diversos Instituts i col·legis, i sobretot a la parròquia del Carme, a la qual ha estat sempre estretament vinculada en nombroses activitats: “fou una excel·lent catequista, fundadora de la Coral, Ministre extraordinari de la Comunió als malalts, membre del Taller de Bíblia, etc. etc. Maridol era l’ànima del Consell d’Economia, especialment en els anys de la remodelació de l’església parroquial. Tots recordem la seva dedicació, la seva pulcritud. Podem dir que en tot el que feia era un model."

"Voldria també agrair tot el que Maridol va fer per tots aquells mossens jovenets, que venien d’altres nacions (Romania, Àfrica…) i el Sr. Bisbe els posava uns anys al Carme. Maridol els acollia a casa seva per ensenyar-los el català, que els era tan necessari…” “Maridol ens ha donat sempre un exemple de treball, de religiositat, de generositat.” “Gràcies, Maridol. Confiem que la Mare de Déu del Carme, a qui tant heu estimat, us té ja per sempre al seu costat.”

Nascuda a l’Hospitalet de Llobregat, la vinculació de la seva família a la indústria hidroelèctrica la portà a traslladar-se a les terres de Lleida: a Camarasa, a Cabdella i, finalment, fixà la seva residència a Lleida. Estudià al Col·legi de la Sagrada Família i a l’Institut, compaginant els estudis de Batxillerat amb els de Música.

Mestra, Infermera i llicenciada en Filologia Anglesa, la seva activitat professional es vertebrà a traves de tres grans eixos: la música, el funcionariat al servei de la difusió de la cultura a Lleida i la docència de l’anglès.

Fou professora de Música a l’Escola Llar de Institut d’Ensenyament Mitjà de Lleida i al Col·legi Mater Salvatoris, dirigint diverses corals. També formà part de la Junta Directiva de l’Associació de Música, impulsant la difusió de la música a Lleida organitzant concerts i l’educació musical del jovent.

Pionera dels estudis de Llengua Anglesa i de les estades a Anglaterra, impartí la docència d’aquesta llengua a l’Institut d’Ensenyament Mitjà de Lleida, l’actual Màrius Torres.

Tècnica de l’Administració Local de la Diputació, s’incorporà a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, sent designada Secretària General i desenvolupant tasques de promoció cultural i d’investigació històrica i lingüística.

La dimensió religiosa sempre va acompanyar i complementar la seva intensa i reeixida activitat professional. L’ambient de fe viscut en el si familiar i la formació i l’apostolat desenvolupat a les Congregacions Marianes van culminar amb la seva dedicació en cos i ànima a la Parròquia del Carme a través del Consell d’Economia, la Coral, la Catequesi, la Pastoral de la salut, Ministre extraordinari de l’Eucaristia, professora de català als mossens nouvinguts d’altres països a la parròquia… 

En tot la Maridol va lluitar i va excel·lir. Donem gràcies a Déu per la seva vida i el seu testimoni. 

 

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn