El Dimarts Sant ha tingut lloc la celebració de la Missa Crismal a la Catedral. És una celebració significativa que marca tradicionalment l’inici de les celebracions del Tridu Pasqual. Està dedicada al sacerdoci i a la benedicció dels Sant Olis que es faran servir a les parròquies de la diòcesi per a l’administració dels sagraments. El Bisbe Salvador ha presidit l’eucaristia concelebrant amb una seixantena de sacerdots.
Els atemptats de Brussel·les han reorientat les seves paraules inicials de l’homilia, dedicades a demanar al poble de Lleida a fer una condemna interior i exterior dels atacs terroristes que porten la mort l’odi i la por als germans; una profunda i sincera oració per les víctimes i les seves famílies; a mostrar solidaritat amb el poble belga, les seves institucions i les institucions europees que hi son representades, i que Déu canviï el cor dels terroristes perquè hi hagi pau al món.
Seguidament el Bisbe es va centrar en l’oli i el sacerdoci, dues realitats unides per l’efecte que produeixen. “L’oli és el bàlsam d’amor i pau i els sacerdots utilitzen la paraula i els gestos porten la realitat de la misericòrdia i el consol del Senyor als malalts, als catecúmens i a tots. Tot fa referència a Crist l’Ungit, el Salvador, el camí i la vida. El Senyor ens acompanya i es fa present en els sacerdots quan saben escoltar, quan saben entreveure els problemes i dificultats dels germans i quan saben orientar al Crist la vida dels fidels ensenyant amb paciència.”
Els preveres han renovat les seves promeses sacerdotals. El Bisbe Salvador ha demanat als fidels, que omplien la Catedral, “pregar pels sacerdots, avui reunits com a membres d’un mateix cos, i agrair la seva vida i ministeri, predicant l’amor i la pau de Déu especialment dels que celebren les noces d’or. Demanem al Senyor que els seu ministeri estigui ple de goig, i demanem per les vocacions al ministeri sacerdotal. Que no faltin mai operaris per al seu camp i ramat. Que el testimoni de tots hi ajudi. Demanem-ho a l’Ungit i a la Mare de Déu de la Misericòrdia. Que l’Eucaristia de la unió, unitat i comunió ens ajudi a comunicar-ho amb molta alegria als demés.”
JORNADA SACERDOTAL
El mateix dia el Bisbat de Lleida ha celebrat la jornada sacerdotal per retre homenatge als preveres que enguany compleixen 25 i 50 anys del seu ministeri sacerdotal. La jornada ha tingut lloc a la Casa Sacerdotal.
En donar la benvinguda el Bisbe Salvador ha recordat que es tracta d’una diada “per donar gràcies al Senyor i per escoltar a persones que porten molts anys de ministeri”. Han participat en la celebració de les seves noces d’or sacerdotals el P. Josep de Calasanz Laplana Puy osb, Mn. Joan Mora Pedra, Mn. Jaume Pedrós Solé, Mn. Jaume Pons Bosch i el P. Ignasi Salat Suñé sj. Tots han pronunciat unes paraules recordant el seu ministeri. Desprès dels parlaments s’ha projectat la pel·lícula ‘Francisco, el padre Jorge’ i posteriorment hi ha hagut un dinar de germanor.
Mossèn Joan Mora, rector de les parròquies del Carme i sant Joan, ha fet una mirada retrospectiva a la seva vida sacerdotal, agraint l’amor misericordiós de Déu i la seva obra mitjançant el seu ministeri: un record al seu poble, Tragó de Noguera, i als seus mossens; a la seva formació i formadors del Seminari; el pelegrinatge a Roma i l’encontre amb Pau VI; l’ordenació el dia 1 de novembre a la capella del Seminari; i l’inoblidable l’experiència de convivència i treball en equip del Pont de Suert. Trenta-cinc anys promovent iniciatives ben consolidades: els campaments, les Romeries de la Ribagorça, reparació d’esglésies i d’ermites, exposicions de l’Art de la Ribagorça, visites a les escoles…
També s’ha referit al repte que va suposar passar a ser rector de les parròquies de la Unitat Pastoral de la Mare de Déu del Carme, Sant Joan i Sant Pere. La reforma dels temples, especialment Sant Joan i Sant Pere, salvaguardat com a únic centre de pregària del carrer Major i convertit en capella i museu del Beat Francesc Castelló. L’agraïment a Déu pels vicaris que van començar el servei pastoral en la nostra parròquia (Robert, Lucas, Juan Carlos i Santiago); la Delegació d’emigrants, la relació amb les esglésies germanes: romanesos catòlics (P. Adrià), romanesos ortodoxes (P. Daniel), coptes (Abuna Rewis); grups de les esglésies evangèliques i pentecostals, especialment de Nigèria…).
D’aquesta darrera etapa ha destacat la Fundació Jericó com a resposta a realitat que descobria la mirada entorn de la parròquia que colpia el cor de les persones sensibles al bé dels germans, amb l’eslògan ‘un plat… un llit… un acompanyament’.
“Són tres el fils conductors que han teixit la meva vida:
.- “el qui estima troba l’art de apropar-se als altres” (homilia de Pau VI a Roma, un himne a la vocació)
.- “Tota persona té un valor únic i irrepetible, objecte de l’amor de Déu” (inici del ministeri de Joan Pau II, una nova visió de la pastoral en l’etapa del Pont de Suert).
.- El carisma: … ho hem de fer per la dignitat de tota persona; …. ho hem de fer perquè son “la carn de Crist” (Francesc); … ho hem fer amb respecte com la bardissa ardent… està tocant cosa sagrada.
- Estampa
- Paraules de Mossèn Joan
- Notícies del Bisbat: