Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

5 maig 2017
Categoria/es: General

MISSA EN RECORD DEL BEAT SALVI HUIX, BISBE MÀRTIR

La festa del Beat Salvi Huix Miralpeix, bisbe màrtir de Lleida s’ha celebrat amb una Missa a la Catedral. L’ha presidit el Bisbe Salvador, concelebrant amb una vintena de sacerdots diocesans.

Ha estat la quarta celebració després de la seva Beatificació el 13 d’octubre de 2013 a Tarragona. Encara que el seu martiri es va produir el 5 d’agost al cementiri de Lleida, la seva festa litúrgica s’establí el 5 de maig, dia en què va entrar solemnement a Lleida per fer-se càrrec de la Diòcesi.

El Bisbe Salvador ha glossat la figura del Beat Salvi Huix, Bisbe, que va morir afusellat amb altres sacerdots el 5 d’agost de 1936, festa de la Verge de les Neus, ‘un dia molt significatiu en la festivitat de la Mare de Déu a qui tant va estimar i predicar’. Especialment ha recordat que va morir perdonant i ha demanat al Senyor que com ell ‘siguem ferms en predicar la nostra fe i valent en perdonar’.

Al presbiteri ha lluït durant la celebració una imatge del Beat Salvi Huix. El Bisbe Salvador duia el seu bàcul i damunt l’altar estava exposat un reliquiari del bisbe màrtir que s’ha venerat al final de la celebració. Ha estat una bonica ocasió per recordar el nostre bisbe màrtir i encomanar-li la diòcesi que tant va estimar i per la que va donar la vida.

Mons. Salvi Huix i Miralpeix va néixer el 22 de desembre de 1877 a casa Huix, masia casa pairal. Fill de Joan Huix i Muntalt i Maria Miralpeix i Costa. Pertanyent a la parròquia de Santa Margerida de Vellors, Bisbat de Vic.  Estudià al Seminari de Vic on hi va rebre l’ordenació sacerdotal al setembre de 1903. El bisbe que el va ordenar era Josep Torres i Bages. Fou vicari de Coll i de Sant Vicenç de Castellet.

L’any 1907 quan tenia 30 anys, va ingressar a l’Oratori de Sant Felip Neri, a la comunitat de Vic. Va exercir el càrrec de professor d’ascètica i mística, al seu seminari, on ell havia fet els estudis sacerdotals. Va viure com a filipó fins a l’any 1927 en que va ser nomenat bisbe d’Eivissa, Formentera i altres illots.

L’any 1935 va ser nomenat bisbe de Lleida, durant uns anys governada pel bisbe Manuel Irurita, en qualitat d’administrador apostòlic. El nou bisbe de Lleida hi va fer la seva entrada, el dia el 5 de maig de 1935 en la festivitat del diumenge del Bon Pastor.

Els esdeveniments polítics de l’inici de la guerra civil espanyola el van afectar profundament. L’operació salvament, preparada amb tanta atenció i providència, no va tenir èxit. Ell mateix se’n va fer responsable de que no en tingués. Es va lliurar voluntàriament i el van dur la presó de Lleida. De la presó en va sortir, amb un bon grup d’acompanyants, camí del cementiri de Lleida. El seu “Ja som a Sants” es va fer famós. Va morir afusellat el 5 d’agost de 1936 al cementiri de Lleida.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn