Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 agost 2017
Categoria/es: General

MISSA EXEQUIAL PER MOSSÈN JOSEP MARTÍ CRISTÒFOL

La Catedral ha acollit la Missa exequial per l’ànima de Mossèn Josep Martí Cristòfol. La cerimònia ha estat oficiada pel Bisbe Salvador, els seus companys del capítol de la Catedral i preveres de la diòcesi. Entre els nombrosos assistents a l’acte cal destacar feligresos d’Almenar, d’on era natural Mossèn Josep, de Torres de Segre, d’on va ser rector durant molts anys, i de la parròquia de Sant Pere, de Lleida, el seu últim destí pastoral, a més dels seus familiars i personal de la Casa Sacerdotal.

El Bisbe ha comentat les lectures de la Paraula de Déu proclamada: un cant a la universalització de la Salvació del Senyor (Is 56,1.6-7), la crida a la compassió dels jueus i a que siguin autèntics servidors de Crist (Rm 11,13-15.29-32), i la tendresa de Jesús vers la cananea unint l’oració amb la fe (Mt 15,21-28): “Les paraules del Senyor omplen de consol i esperança”, ha destacat.

Així mateix el Bisbe s’ha referit als mossens que conviuen a la Casa Sacerdotal i com els hi agrada manifestar la tendresa en les relacions humanes: “Així ho fan les germanes religioses de la congregació Marta i Maria que els atenen, i el nebots i nebodes de Mn. Josep que han omplert de tendresa els darrers dies de la seva vida. Hi ha mal en el món, però també hi ha gràcia”.

El Bisbe ha dedicat la segona part de l’homilia al sacerdot finat, que “s’examinava de la seva relació amb els altres i de la seva condició de pastor del Senyor: «com ho faig per mostrar la teva carn i el teu rostre davant la vida».” I, a més del seu ministeri sacerdotal, també s’ha referit al seu magisteri “el molt que sabia i el bé que ho explicava” i a la importància que tenia per ell els seus estudis i els seus escrits. Per això ha volgut acabar la seva reflexió amb un dels poemes de Màrius Torres que va inspirar el seu llibre ‘Lectura Metafísica-teològica de la poesia d’en Màrius Torres’; una metàfora sobre Déu que el defineix com a sacerdot estudiós:

“Que en els meus anys la joia recomenci
sense esborrar cap cicatriu de l’esperit.
O Pare de la nit, del mar i del silenci,
jo vull la pau – però no vull l’oblit.”
(Màrius Torres, 1942)

Al finalitzar la cerimònia el Vicari general Mn. Josep Anton Jové, ha fet lectura de la biografia de Mn. Josep Martí Cristòfol i, tot seguit, les seves nebodes n’han expressat un record molt tendre i emotiu juntament amb l’agraïment a tots els qui s’havien fet presents a la Missa exequial: “El nostre tiet també us ho agrairia molt”.

Entre els anys 2001 i 2012, la parròquia de Sant Pere va formar part de la Unitat Pastoral integrada també per les parròquies de Sant Joan i la Mare de Déu del Carme. Durant aquests anys Mossèn Josep Martí va formar part de l’equip de sacerdots que van desenvolupar una acció pastoral conjunta en aquestes parròquies regides per Mossèn Joan Mora.

De Mossèn Josep Martí es recordarà sempre la seva senzillesa i humilitat, així com l’esperit de col·laboració, malgrat la seva avançada edat.

 

 Celebració de les Noces d’Or Sacerdotals a la parròquia de Sant Pere

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn