Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

25 gener 2014
Categoria/es: General

MISSA FUNERAL PER MOSSÈN MARTÍ BRAVO

La missa exequial per l’ànima de Mossèn Martí Bravo ha tingut lloc a la catedral de Barbastro, localitat on residia des que va caure malalt i durant els darrers anys de la seva vida. Hi han assistit nombrosos preveres dels dos bisbats, entre els quals hi figurava Mn. Josep Anton Jové, vicari de pastoral de la diòcesi de Lleida.

Mossèn Martí era natural de Lleida, lloc on havia nascut el 22 de maig de 1943, al domicili patern del carrer del Carme. Sis dies després entrà en la família dels fills de Déu a la parròquia del Carme, lloc on celebrà la primera Missa el 5 de juny de 1966, l’endemà de ser ordenat sacerdot. Durant vint-i-quatre anys exercí el seu ministeri a Senet i comarca de Vilaller, a l’Alta Ribagorça; posteriorment, des de l’any 1990, serví la parròquia de Fraga, encara aleshores Bisbat de Lleida. A Fraga era quan el 1998, aquesta ciutat passà a la diòcesi de Barbastro-Monzón. Allí continuà Mossèn Martí 14 anys més, fins que, en caure malalt, va haver de retirar-se a la ciutat de Barbastro.

L’estreta vinculació de Mn. Martí amb la nostra diòcesi, la nostra parròquia i els nostres mossens –que van conviure amb ell 24 anys al Pont de Suert- ha estat el motiu fonamental de celebrar el mateix dia una missa exequial a la parròquia del Carme. La celebració ha estat presidida per Mn. Joan i Mn. Joan Ramon, sacerdots de la parròquia i grans amics del finat, Mn. Àngel Escales, Mn. Joaquín Lax, Mn. Carles Sanmartí, Mn. Martí Sandiumenge, Mn Pablo Ramos, Mn Jaime Bravo i Mn. Lucas F. Evung. El senyor bisbe s’ha unit espiritualment a la cerimònia, no podent assistir per motius de salut, a l’igual que el Vicari General, Mn. Ramon Prat, i altres sacerdots que no hi han pogut assistir per la coincidència horària amb la Missa vespertina de les seves parròquies.

Mossèn Joan en l’homilia ha expressat unes emotives paraules per a glossar la figura “d’un dels seus millors amics” tot resseguint l’itinerari vital amb una projecció d’imatges de qui ha definit com una persona plena de bondat, de cor obert i amb un gran esperit de superació.

“Ha marxat un amic, un bon amic, que ha passat pel món fent el bé.” També s’ha referit a Mn. Martí com a bon pastor. “Ho sabem bé pel record que ha deixat als pobles de la muntanya on, a més dels sagraments, va anar prodigant l’amor a la seva gent, l’atenció a cada casa, a cada família, sense acovardir-se per les dificultats.” Molt curós amb tenir anotats tots els actes extraordinaris del seu ministeri pastoral i molt detallista al tenir present tots els aniversaris.

I, finalment, ha destacat el seu carisma com a bon guia, una expressió ben significativa en el llenguatge de l’Estel: “ho saben bé els joves i no tant joves que avui ens acompanyen. Un guia extraordinari especialment en les grans excursions, moltes vegades ha acompanyat expedicions a l’Aneto i altres pics fins a les cotes dels 3.000 m, amb tota la càrrega de simbolisme que això suposa. Només Déu sap perquè s’ha capgirat la seva gran vitalitat amb la malaltia que ha posat fi a la seva vida. Les benaurances que hem escoltat a l’Evangeli ens han fet pensar en ell. Ell ha acceptat de tot cor la voluntat de Déu; les seves expressions ens deixaven alliçonats: aquest és el llegat que ens ha deixat.”

“En el seu esperit de superació i de perfecció Mn. Martí va tenir un gran mestre: el Sant Rector d’Ars, a qui va dedicar la seva tesina en teologia i en qui es va voler emmirallar, seguint el seu estil de vida senzill, sense ambicions materials i amb gran estimació per tothom. Avui demanem que des del cel sigui el nostre intercessor com amic, bon pastor i guia.”

La Missa ha estat acompanyada pels cants del Cor del Carme dirigit per Rosa Fabregat i la música de l’orgue per Lluis Climent. Nombrosos feligresos i amics de Mossèn Martí han assistit a la celebració, on s’ha destacat una gran presència de joves que havien compartit amb ell excursions i estades al Campament l’Estel. Alguns d’aquests joves han participat activament en la celebració, amb les pregàries i la interpretació dels cants de comunió amb música instrumental, per a retre homenatge al seu bon pastor i guia tan estimat.

Demà a les 10 del matí el cos de Mn. Martí serà enterrat al sepulcre dels seus pares al Cementiri de Lleida, tal com era la seva voluntat.

Cliqueu aquí per veure les fotografies de record de Mn. Martí i les imatges de la Missa


Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn