Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

28 juliol 2019
Categoria/es: General

MISSA I ROMERIA DELS FANALETS DE SANT JAUME

La vigília de Sant Jaume ha tingut lloc la tradicional “Missa dels Fanalets”, que des de l’any 1994 se celebra a la parròquia de la Mare de Déu del Carme com a preàmbul solemne a la Romeria, significant el sentit religiós de la festa. Ha estat presidida pel bisbe Salvador Giménez Valls i concelebrada pels rectors de la parròquia Mn. Joan Ramon Ezquerra i Mossèn Jaume Pons, i el consiliari dels Pessebristes Mn. Vicenç Alfonso. La Coral del Carme i l’organista Lluis Climent han fet l’acompanyament musical. L’altar estava guarnit amb l’artístic fanal de ceràmica amb que la Paeria havia premiat fa un any els fanalets dels nens de la parròquia; els fanalets premiats enguany ornamentaven els peus del presbiteri, on també destacava el Penó de Sant Jaume.

A la cerimònia hi han assistit els membres de la Junta de l’Agrupació de Pessebristes, amb el seu president Jordi Curcó, la directora general de Cultura Popular i Tradicional Maria Àngels Blasco, el subdelegat del govern José Crespín, el director dels SSTT de Cultura de la Generalitat, Miquel Àngel Culleres, i els regidors Paco Cerdà, Begoña Iglesias i Marisa Xandri.

El bisbe Salvador en la seva homilia ha volgut ressaltar que, malgrat els components de la festa dels Fanalets de Sant Jaume són els nens i la tradició popular “la nostra fe en Jesucrist no és cosa de nens ni de folklore. L’adhesió a Jesucrist és personal”. Per això ha animat a educar en una fe madura i responsable prenent sant Jaume com a intercessor per viure amb coherència la vida cristiana.

La Missa ha acabat amb la benedicció dels fanalets que un grup de nens i nenes van portar fins a l’altar, juntament amb les Pubilles i Hereus del barri de Jaume I. Tot cantant la cançó dels Fanalets, els nombrosos assistents a la celebració religiosa han sortit del temple per iniciar la Romeria fins al Peu del Romeu. A la presidència del seguici, encapçalat pels Gegants de Lleida lluint el seu fanalet, s’hi ha incorporat el paer en cap, Miquel Pueyo.

Enguany, com a novetat, la talla de sant Jaume, de Jaume Gort, ha anat acompanyada per un sant Jaume “vivent” i un àngel representats pels actors del TOAR Jordi Nicuesa i Anna García. Una tradició que es va mantenir fins els any 50 i que s’ha volgut recuperar per accentuar el valor de la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume que l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes promou i per a la qual es pretén que sigui declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

 

 

  

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn