Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

24 juliol 2014
Categoria/es: General

MISSA I ROMERIA DELS FANALETS

Les festes de Sant Jaume han estat molt celebrades, en dies i quantitat d’actes organitzats per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes. A la celebració tradicional del pas de sant Jaume per terres de Lleida, la fe cristiana que va deixar i la llegenda de l’espina, s’hi ha afegit, enguany, la celebració del vuit-cents aniversari pas per la nostra ciutat de sant Francesc d’Assís, patró dels pessebristes.

L’acte central de les festes més antigues de la nostra ciutat ha estat la Missa dels Fanalets a l’església del Carme, seguida de la Romeria per l’eix comercial. La concelebració eucarística ha estat presidida pel bisbe Mons. Joan Piris i concelebrada per Mn. Joan Ramon Ezquerra, Mn. Vicenç Alfonso, i Mn. Martí Sandiumenge. L’acompanyament musical del Cor del Carme, dirigit per Rosa Fabregat, Gemma Naranjo i el mestre Lluis Climent a l’orgue. La representació »institucional ha estat molt nodrida, a nivell municipal, provincial i autonòmic, amb el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de Catalunya, Lluís Puig.

Tot i que l’eucaristia va comptar amb una participació molt àmplia de lleidatans, el Sr. Bisbe va incidir en que n’hi hauria molts més que només participarien a la romeria. I va voler recalar en el transfons que suposa aquesta celebració. “La festa és l’agraïment a les arrels històriques de la nostra fe. Cal celebrar-la perquè és la manifestació pública d’una creença, però sense perdre de vista que hauria de significar voler entendre la vida de la manera que la van viure Jesús i els seus apòstols: «Qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor»”. També ha ressaltat la faceta poc afortunada que presenta l’evangeli dels fills de Zebedeu, per a fer una crida a la conversió: “Ells també feien camí de creixement, s’anaven purificant. Nosaltres hem de demanar Déu a través de la pregària perquè ens ajudi a purificar la fe que hem rebut apostòlica, és a dir, arrelada a l’evangeli- perquè enlloc de servir-nos-en d’ella per fer festa mirem de servir-la amb convicció.”

Al finalitzar la Missa Mons. Joan Piris ha fet la benedicció dels fanalets i dels nens que els duien i, tot cantant els Goigs a Sant Jaume s’ha iniciat la Romeria des de la Rambla Ferran. Al llarg del recorregut, pel carrer Democràcia, carrer del Carme, plaça sant Joan, plaça de la Paeria, carrer Major fins al Peu del Romeu i el pati de les Comèdies, tot el seguici ha anat seguint el compàs de la Cançó dels Fanalets i el ball dels Bastons i dels Gegants, amb la música interpretada per la Banda Municipal dirigida per Amadeu Urrea. Tal com va dir Jordi Curcó. Director dels SSTT de Governació a Lleida i Vicepresident dels pessebristes, el dia del lliurament de premis, la Romeria de Sant Jaume, a més del record del miracle de “la punxa”, a Lleida cada any es produeix el miracle de la participació massiva a la Romeria dels Fanalets, una festa exclusiva dels lleidatans que recordem el pas de l’apòstol per la nostra ciutat i el llegat de la fe de Crist que va deixar. Que així sigui per molts anys!

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn