Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 maig 2023
Categoria/es: Papa, Immigrants, Vaticà

MISSATGE DE FRANCESC PER A LA JORNADA MUNDIAL DEL MIGRANT I DEL REFUGIAT

“Migrar hauria de ser sempre una decisió lliure”

La Santa Seu ha publicat aquest dijous 11 de maig el missatge del papa Francesc amb motiu de la 109ªJornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2023, que se celebrarà diumenge 24 de setembre sota el lema “Lliures d’escollir migrar o quedar-s’hi”. Tal com va avançar el Dicasteri per a la Comunicació en un comunicat a finals de març d’enguany, la intenció del pontífex és “promoure una reflexió renovada sobre un dret encara no codificat a escala internacional: el dret a no haver de migrar, és a dir, el dret a quedar-se a la pròpia terra”.

Conscient que els fluxos migratoris del món actual són “expressió d’un fenomen complex i articulat, la comprensió del qual exigeix l’anàlisi atenta dels aspectes que caracteritzen les diverses etapes del procés migratori”, el Papa recorda al seu missatge una iniciativa de solidaritat promoguda fa uns anys per la Conferència Episcopal Italiana que, sota el lema ‘Lliures de partir, lliures de quedar-se’, va voler donar una resposta concreta als reptes de les migracions contemporànies. En aquest sentit, Francesc subratlla que de l’escolta constant a les Esglésies particulars ha pogut “comprovar que la garantia d’aquesta llibertat és una preocupació pastoral estesa i compartida”.

El Papa fa una crida a “reconèixer en el migrant no només un germà o una germana en dificultat, sinó Crist mateix que truca a la nostra porta”. “Per això —assegura—, mentre treballem perquè tota migració pugui ésser fruit d’una decisió lliure, estem cridats a tenir el màxim respecte per la dignitat de cada migrant; i això vol dir acompanyar i governar els fluxos de la millor manera possible, construint ponts i no murs, ampliant els canals per a una migració segura i regular”.

Francesc també adverteix que el camí sinodal emprès per Església porta a veure les persones més vulnerables, entre elles molts migrants i refugiats com a “companys de viatge especials” que cal “estimar i cuidar com a germans i germanes”. “Només caminant junts podrem anar lluny i assolir la meta comuna del nostre viatge”, conclou.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn