Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

1 gener 2017
Categoria/es: General

MISSATGES DEL PAPA PER LA PAU

En el tradicional missatge de Nadal, el papa Francesc ha recordat que “el poder d’un Nen, Fill de Déu i de Maria, no és el poder d’aquest món, basat en la força i en la riquesa, és el poder de l’amor que regenera la vida, perdona les culpes, reconcilia els enemics, transforma el mal en bé”.

El Papa també ha desitjat pau als països que pateixen guerra, als qui estan abandonats o exclosos, als que pateixen fam i els qui són víctimes de la violència, als pròfugs, als emigrants i refugiats, als qui són objecte de la tracta de persones, als qui estan marcats pel malestar social i econòmic.

El Papa ha fet extensiu el mateix desig de pau als que pateixen les conseqüències dels terratrèmols u altres catàstrofes naturals, i als nens, en aquest dia especial en el què Déu s’ha fet nen, sobretot als privats de l’alegria de la infància a causa de la fam, de les guerres i de l’egoisme dels adults.

“Nadal té sobretot un sabor d’esperança perquè, malgrat les nostres tenebres, la llum de Déu resplendeix.”

 

El tema del missatge de la Jornada de la Pau és «La No-Violència: un estil de política per a la pau». Demà, primer dia de l’Any Nou, serà quarta Jornada del pontificat de Francesc i la 50ena des que va ser instituïda per Pau VI. El Sant Pare indica que la violència i la pau indiquen dues maneres oposades de construir la societat i que la proliferació de brots de violència és l’origen de conseqüències socials gravíssimes i negatives: una situació de la “tercera guerra mundial per parts”.

Al contrari, el Papa indica que la pau té conseqüències socials positives i permet realitzar un veritable progrés. Per això cal anar negociant vies de pau, fins i tot allí on els camins semblen ambigús i impracticables.

Així, la no-violència podrà adquirir un significat més ampli i nou: no només com a aspiració, desig, rebuig moral de la violència, de les barreres, dels impulsos destructius, sinó com a enfocament polític realista, obert a l’esperança. És tracta d’un mètode polític fonamentat en la primacia de la Llei. Si se salvaguarden els drets de cada persona i la igual dignitat de cada un sense discriminació ni distinció, la no-violència, entesa com a mètode polític, pot constituir una via realista i plena d’esperança per a superar els conflictes armats. En aquesta perspectiva, és important que sempre es reconegui la força del dret, en comptes del dret de la força.

Amb aquest Missatge, el Papa Francesc desitja indicar un pas més avançat, un camí d’esperança acord amb les actuals circumstàncies històriques a fi d’obtenir la resolució de les controvèrsies mitjançant la negociació, evitant que es degenerin en conflictes armats.

Dins d’aquesta perspectiva trobem el respecte per la història i la identitat de tots els Pobles, i la idea de la superioritat moral d’una part sobre l’altra seria derrotada. Alhora, però, això no vol dir que una Nació pugui romandre indiferent a cap a les tragèdies d’una altra. En canvi, significa reconèixer la primacia de la diplomàcia per damunt del fragor de les armes.

El comerç mundial de les armes és de tal magnitud que en general és subestimat. El tràfic il·lícit de les armes amb freqüència sosté la major part dels conflictes al món. I la no-violència com a tàctica política pot fer molt per combatre aquest flagell.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn