Avui fa justament un mes que moria a Lleida l’estimat i ara enyorat Mn. Joan Mora, que havia deixà escrit: "La meva vocació ha esta sempre l’amor". La ciutat i la diòcesi l’acomiadà en un multitudinari funeral celebrat a la Catedral de Lleida, plena a vessar com poques vegades l’hem vista els lleidatans, aplegats per acomiadar a un home de Déu que visqué pels demés, exemple de bondat, testimoni de caritat i solidaritat i “símbol d’entrega als altres”, en paraules aquestes darreres de l’alcalde Àngel Ros.
I avui també, l’11 de març de 2001, fa justament disset anys que un ancià Joan Pau II beatificava a Roma el jove químic lleidatà Francesc Castelló, màrtir de la persecució religiosa dels inicis de la Guerra Civil, quan per amor a Déu i els germans morí afusellat al Cementiri de Lleida el 29 de setembre de 1936. Tenia solament 22 anys.
Segurament que us preguntareu, que té a veure el beat Francesc Castelló amb Mn. Joan Mora? Doncs molt i cal explicar-ho, tot fent recordança de com va ser ell l’artífex de convertir l’església de Sant Pere de Lleida, de la qual aleshores n’era el rector, en un memorial permanent del jove màrtir. Tot aprofitant l’avinentesa de la rehabilitació que havia endegat de l’interior d’aquest temple, amb la renovació de la pintura i una nova il·luminació, va concebre l’idea de dedicar una capella al Beat i alhora ubicar en la planta superior una exposició permanent, per tal de donar a conèixer el seu testimoni.
No cal que us digui que Mn. Mora va dedicar-se amb passió i entusiasme a aquest projecte, que tot i semblar gairebé un somni, és faria realitat a poc més d’un any de la beatificació de Francesc Castelló. Fou el 28 de setembre de 2002, dia de la seva festa litúrgica, quan el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta beneí el primer altar dedicat al màrtir en la que havia estat l’antiga capella del Santíssim, on Mn. Mora havia fet col·locar una impactant fotografia del Beat. També s’inaugurà l’exposició permanent, aplegant en ella un bon nombre de records personals del beat, com els seus llibres d’estudiant de Química, el títols acadèmics, peces de roba entre elles l’uniforme de soldat juntament amb altres elements que son avui per avui veritables relíquies del jove màrtir. L’exposició ofereix també un conjunt d’imatges gràfiques reproduïdes la majoria d’elles de l’àlbum fotogràfic familiar, amb altres de la cerimònia de la seva beatificació a Roma.
El bisbe Ciuraneta digué aquell dia que la Mostra esdevindria amb el temps un testimoni fefaent de l’exemplaritat de la vida del Beat Francesc”. I el mateix Mn Joan, la definí com: “…un testimoni valent i alliçonador que ens colpeix interiorment i ens parla d’un jove lleidatà que ha estat fidel a Crist fins la mort”. I des d’aleshores l’exposició porta com a lema: “Francesc Castelló, màrtir. Un jove fidel a Crist”.
Tot plegat va unir profundament Mn. Joan Mora amb les germanes del Beat, la Teresina i la Maria Castelló totes dues ja traspassades, que sempre van reconèixer i agrair l’esforç i l’entusiasme que Mn. Joan havia posat en la Causa del seu germà. També ho va fer amb la Comissió Pro Beatificació de Francesc Castelló, encapçalant una iniciativa que va saber tirar endavant deixant de banda els obstacles i salvant tots els entrebancs, també els econòmics, culminant amb èxit el propòsit de dedicar l’església de Sant Pere, que havia estat en vida la seva parròquia, al beat Francesc.
L’11 de març de 2003 amb ocasió del segon aniversari de la beatificació, Mn. Joan va escriure unes ratlles al butlletí de la Comissió -aleshores ja de Canonització- que després de la seva mort prenen de nou tot el sentit: ” No sé per què, cada cop que obro les portes del temple, sento com un aleteig especial que sembla que Francesc hem diu: Sóc aquí, perquè estic en Déu. Us convido a passar, amb calma, per la nostra església. Francesc l’amic de Crist, us colpirà també, i us agraciarà amb els dons de Déu”. Per cert, potser caldria fer cas a Mn. Joan Mora i passar molt més del que passem per l’església de Sant Pere, visitant l’altar del Beat i l’exposició permanent.
Voldria acabar amb unes paraules que el bisbe Ciuraneta digué en aquella jornada en que obrí portes l’Exposició i es beneí la capella del Beat, quan al referir-se a la donació i entrega als altres del jove màrtir digué: “… coneixem molts fets que mostren la seva entrega, la donació i preocupació pel bé dels altres. La seva vida es tot un rosari de negacions pròpies, per donar-se al Pare Déu i als homes”. L’estimat bisbe Ciuraneta es referia aleshores a Francesc Castelló, però sens dubte que agafant aquelles paraules podem referir-nos avui i ara a Mn. Joan Mora, que tant s’emmirallà i estimà en vida el beat i que com ell ha estat exemple de donació i preocupació pel bé dels altres.
Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló