Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

16 juliol 2021
Categoria/es: General

NOVENA DEL CARME: FETS I ACTITUDS DE MARIA

Avui s’ha iniciat la Novena del Carme que enguany està dedicada a meditar “Fets i actituds de Maria”. Ha obert les reflexions el bisbe emèrit Joan Piris que concelebrava l’eucaristia amb els sacerdots de la parròquia mossèn Jaume, mossèn Joan Ramon i mossèn Adrià. “Avui comencem la novena amb joia i agraïment per la presència de monsenyor Joan Piris, que va ser bisbe de Lleida els anys 2008-2015”, ha dit mossèn Jaume fent una semblança del bisbe emèrit que, actualment, continua servint la diòcesi de Lleida.

El bisbe Joan ha fet una meditació centrada en “El sí de Maria, a Déu i a la humanitat”. “Déu és amb nosaltres, Déu vol ser amb nosaltres, hem escoltat a l’evangeli, quan va sorprendre Maria i la va convidar a formar part de la seva història d’amor”, ha dit el Bisbe fent referència a l’Anunciació de l’àngel a Maria. I ha destacat la força del “Sí” de la resposta de Maria que expressa disponibilitat total, consentiment actiu i compromís incondicional immediat, fent un acte de fe i assumint les dificultats: "Que es compleixin en mi aquestes paraules", digué. El prelat ha acabat la reflexió convidant-nos a “demanar al Senyor que ens ajudi a anar teixint relacions fraternals entre les persones per anar construint una humanitat nova.”

La missa ha estat cantada per la coral del Carme dirigida per Antoni Miquel. Amb anterioritat a l’inici de l’ofici litúrgic, retransmès pel canal You Tube de la parròquia, mossèn Joan Ramon ha dirigit el res del sant Rosari.

  

El segon dia de la novena ha presidit la missa mossèn Lluis Sallán, vicari general del bisbat que també serveix les parròquies de la Unitat Pastoral de Cappont. Ha concelebrat amb els rectors de la parròquia, després del res del Rosari que avui ha dirigit mossèn Jaume.

“Maria, serventa de Déu i de la cosina Elisabet” ha estat el tema de la predicació de mossèn Sallán que ha aprofundit en el passatge evangèlic de la Visitació de Maria a Elisabet. “Avui contemplem Maria com a servidora i deixeble del Senyor que acull Jesús: fer la voluntat del Senyor dona sentit a la seva vida”. Al ser portadora de Déu i benaurada, com a primera cristiana Maria mostra la manera genuïna de viure l’evangeli i transmet pau i alegria. “Així, Elisabet ja no veu la dona, la cosina, sinó la Mare del Senyor a la casa del Precursor de Jesús”, ha destacat el vicari general insistint en el valor de Maria com a referent per a la nostra vida cristiana: “Ser cristià avui és portar el testimoni d’esperança a les persones amb les que vivim, amb autenticitat i esperança.

La coral del Carme dirigida per Antoni Miquel ha acompanyat la celebració que s’ha acabat amb els Goigs a la Mare de Déu del Carme: “Verge del Carme amorosa, protegiu vostres fidels”.

El tercer dia de la novena han concelebrat mossèn Jaume i mossèn Joan Ramon, rectors, en la missa cantada per la coral del Carme.

Mossèn Joan Ramon Ezquerra ha desenvolupat la meditació sobre el tema “Maria irradia humilitat, magnanimitat i felicitat”. Davant l’anunci de l’àngel, Maria diu Sí a Déu: “la humilitat i senzillesa de Maria ens ha portat la salvació”. Conscient de les meravelles que Déu fa en ella, Maria proclama exultant: “des d’ara tots els pobles em diran benaurada”. La magnanimitat, la grandesa d’ànima de Maria, es manifestarà en tots els moments de la seva vida, sempre fidel i obedient a Déu malgrat les dificultats. Aquestes tampoc li impedien ser feliç: “La felicitat autèntica de Maria estava en sentir-se estimada, molt estimada de Déu”, ha dit mossèn Joan Ramon adreçant-nos una reflexió més personal : “Déu té ganes de fer meravelles amb cada un de nosaltres. Només cal que ens posem al nostre lloc -la petitesa- i fer sempre i en tot la voluntat de Déu. Així serem autènticament feliços, com Maria.

 

“Maria ens dona Jesús, fa sentir Déu prop nostre” ha estat el tema de la meditació de mossèn Carles Martí, en el quart dia de la novena, que ha presidit la missa concelebrada amb els rectors de la parròquia i cantada per la coral del Carme.

Fent-se ressò de la fraternitat universal proclamada pel papa Francesc, mossèn Martí ha centrat la seva reflexió en el misteri de l’Encarnació i el paper de Maria i el seu Fill “en l’amor ofert i correspost fins al punt que la figura de Maria com a Mare i Jesús queden reforçats, refermen la nostra fe i ens fan Déu molt proper”. Referint-se a la Salvació del món, que Déu ha fet amb els mateixos mitjans que el van perdre (Eva i Adam versus Maria i Jesús), mossèn Martí ha posat en relleu l’ascendència humana de Jesús i el seu nom «Déu amb nosaltres»: “És l’obra meravellosa de la creació i recreadora d’un Déu que ens ha creat a semblança seva i ens ha fet fills, germans tots, gràcies al sí de la Mare, inserits al cep que és Crist pel baptisme”. El predicador ha completat la meditació amb unes escenes evangèliques “on Maria i Jesús surten reforçats i la nostra fe enfortida”, convidant-nos a la contemplació de Jesús i la seva escolta.

Mossèn Luis Antonio Aguirre, sacerdot colombià que serveix a la Unitat Pastoral El Pilar-Magdalena, ha predicat el quart dia de la novena sobre “Maria, Mare de l’amor més gran”. Fent un breu repàs a l’itinerari vital de Maria, des de l’Anunciació fins al Calvari, mossèn Aguirre ha destacat el seu sofriment com a Mare: “María sufre en silencio dentro del corazón, pero aunque le doliera el alma sonreía y amaba a los demás”. Igual que Maria va fer el recorregut amb Jesús fins a la creu, donant el seu amor perquè donés vida en abundancia, l’experiència de Maria ens ha d’ajudar a imitar-laa quan la vida porta mals moments: “Levántate, confía y se generosa”, ha dit encoratjant especialmente a les mares.

La missa ha estat cantada pel cor hondureny i la coral del Carme. Amb una cordial salutació a l’inici i al final de la celebració, mossèn Aguirre s’ha adreçat als feligresos, molts d’ells sud-americans, amb un to molt proper i convincent, animant especialment les mares i les joves a seguir lluitant en l’amor generós, com la Verge Maria: “Que cada dia nuestro corazón se llene de más amor a la Virgen Maria, que dijo sí a Dios incondicionalmente”.

El sisè dia de la novena han concelebrat mossèn Jaume i mossèn Joan Ramon, rectors, en la missa cantada per la coral del Carme.

Mossèn Jaume Pons ha desenvolupat una reflexió sobre el tema “Maria quan no comprèn, però creu i estima” a partir del passatge de l’evangeli proclamat “Jesús perdut i trobat al temple (Lluc 2,41-52): “Una pàgina excepcional perquè és Jesús qui causa sofriment conscientment a les persones que més estima i de les que se sent més estimat, Josep i Maria”. «Per què em buscàveu? No sabíeu que jo havia d’estar a casa del meu Pare?» Davant la resposta desconcertant i incomprensible de Jesús, Maria guarda silenci i respecta la llibertat del seu fill. Una actitud il·luminadora per als pares que pateixen pels seus fills: Maria espera i confia, però sobretot estima. “Jesús creixia i es feia entenimentat, i la Sagrada Família -la Trinitat a la terra- anava consolidant el seu amor. Així haurien de ser les nostres famílies”, ha ressaltat mossèn Jaume, indicant que ”les situacions d’incomprensió es poden superar i en el projecte de Déu estan permeses -de vegades causades- per a treure’n un gran profit.”

Mossèn Víctor Martínez, rector de la Unitat pastoral de Cappont i arxipreste, ha presidit l’eucaristia concelebrant amb els rectors de la parròquia. En el setè dia de la novena, el tema de la meditació ha estat “Maria, amb fe audaç, provoca miracles”. Inspirant-se en l’evangeli de les Noces de Canà (Jn 2,1-12)-un dels dos miracles que Jesús va fer sense tenir la iniciativa- ha anat desgranant les diferents actituds de Maria. Sempre atenta a les necessitats dels altres, s’adona que no tenen vi; confia en Jesús, malgrat que «no ha arribat la meva hora»; i humilment demana ajuda i obediència a Jesús -«Feu tot el que ell us digui», evitant qualsevol protagonisme. Unes actituds que mossèn Víctor ens ha animat a aprendre imitant les de Maria, fent possible l’acció salvadora de Déu amb la nostra mediació: “Que siguem capaços de fer com Maria, estant atents a les necessitats dels altres i tenint per meta la seva felicitat, com Maria ho va fer amb els nuvis de Canà”.

Mossèn Jaume Pedrós, rector de la Catedral i de la parròquia de Sant Pere apòstol, ha tingut cura de la predicació del vuitè dia de la novena en la missa concelebrada amb els nostres rectors i cantada per la coral del Carme. La meditació ha versat sobre “Maria, Mare de la nova família de Jesús”, una família veritable i més important que la de carn i sang: “la família dels qui escolten la paraula de Déu i la posen en pràctica”. Una doble actitud que la veiem en Maria que “va concebre Jesús en el cor abans de concebre’l en el seu cos”. Mossèn Pedrós ha insistit en la necessitat de seguir el mestratge de Maria escoltant la Paraula de Déu i sent fidels a la voluntat del Senyor, escoltada en el silenci: “Així serem la gran família de Jesús, una veritable família plena d’amor i d’estima envers tots els nostres germans” 

 

Ha tancat la novena el bisbe emèrit Joan Piris que ha concelebrat la missa amb els rectors de la parròquia i cantada per la coral del Carme.

Mons. Piris ha glossat el tema “Jesús ens dona Maria”. Maria, la guia experta que ens indica el camí i ens acompanya en el seguiment de Jesús, és invocada per l’Església amb un seguit de títols. El més important és el de ‘Mare’ des que Jesús la va compartir amb el seu deixeble Joan, que ens representa a nosaltres: "Aquí tens la teva mare". Allí, al peu de la Creu, Maria va ser testimoni de la gran lliçó del perdó de Jesús experimentant que, per a encertar en la vida, l’amor universal ha d’arribar a tothom: “Maria forma part de aquest gran regal de Déu a la humanitat que és Jesús, aquell qui es va encarnar l’amor misericordiós de Déu per cada un dels seus fills”. El Bisbe ha acabat la meditació invocant Maria: “Mare de la Misericòrdia segueix cuidant de tots nosaltres per a què trobem i no perdem el camí del bé, que passa per practicar la misericòrdia, el camí que porta a la Vida definitiva.”

Les circumstàncies de la pandèmia han impedit, un any més, que sortís la tradicional processó del Carme la vigília de la seva festa. D’una manera simbòlica la processó ha tingut lloc a l’interior de l’església amb l’entrada de la Mare de Déu del Carme i la seva entronització al presbiteri. La imatge anava precedida per la bandera de la parròquia que duien Àngel Montalà, Jaume Climent i Lluis Puig. Emotiva ha estat la presència d’aquest -en cadira de rodes- i que s’ha desplaçat expressament des de Barcelona per acompanyar la Mare de Déu un any més, com ha fet al llarg de tota la seva vida. També els nens de la catequesi acompanyaven a la Mare de Déu, fent-li una bonica ofrena de flors realitzades als tallers que donen continuïtat a la formació una vegada acabat el curs.

Acabada la missa s’ha pogut visitar l’exposició d’un miler i mig de medalles de tot el món que els germans Torres Graell van donar a la parròquia l’any 2009, amb ocasió del Cinquantenari del Carme i que han estat exposades a l’Espai Mossèn Joan la vigília i el dia de la festa patronal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn