Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

ART

L’església del Carme es correspon estilísticament amb l’eclecticisme i monumentalisme propis del temps en que es va construir. Sòbria i elegant, els  escassos elements decoratius integrats en la construcció estan relacionats amb l’advocació mariana carmelitana.

Està oberta a dos carrers: la Rambla Ferran i el carrer del Carme. A la façana del carrer del Carme llueixen uns esgrafiats que reprodueixen l’escut de l’orde dels carmelites descalços, envoltat dels clàssics circells d’acant; i el filacteri amb una invocació a la Mare de Déu del Carme. A la part central de l’escut hi ha la imatge de la Mare de Déu del Carme; és reproducció de l’original del segle XIV, que es conserva al Museu de Lleida Comarcal i Diocesà. A la façana de la Rambla hi ha una gran rosassa amb un vitrall de Josep Mª Bonet, que recrea l’escena de Sant Simó Stock rebent l’escapulari de la Mare de Déu del Carme.

També són de destacar les escultures, pintures murals i mosaics que decoren l’església:

Escultures més significatives: Presideix el temple des del cambril, l’escultura de la Mare de Déu del Carme, d’Enric Monjo. En un altar lateral i la del Sant Crist del Crucifici, de Josep Maria Camps i el cap original del Sant Crucifici. La imatge de la Mare de Déu del Carme, damunt la porta d’entrada del carrer del Carme, i la de santa Llúcia, a l’interior, són de Ramon Aguiló.

Pintures: El conjunt de pintura mural de l’altar major, de Víctor P. Pallarés, dedicat al Misteri Pasqual; les de la capella del Santíssim, de Serrasanta; les de la sagristia, de Jaume Minguell; i, les més recents, de la capella de Santa Llúcia, de Magda Aguiló i Roger Torres sj, i les dedicades a la Mare de Déu de la Unitat, en una capella lateral, i les de la Presentació de Jesús al temple i la de Sant Jordi, a les capelles del creuer, de Carme Benet.

Els mosaics decoren totalment la Capella del Sant Crucifix i, parcialment, la capella del Santíssim. Són de Santiago Padrós.

En els apartats següents s’amplia aquesta informació, reelaborada a partir dels treballs que figuren al llibre-miscel•lània “El Carme, 50 anys”, publicació commemorativa del Cinquantenari de la construcció del temple nou del Carme.