Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

ESPIRITUALITAT

EL PATRIMONI ESPIRITUAL

Creure en Déu és una professió de fe de la qual sorgeix una relació d’amor amb el Creador. Estimar Déu no només forma part de la vida del creient, sinó que n’esdevé un element essencial que assumeix tota la seva realitat i la conforma harmoniosament.

Aquesta realitat vital brolla de l’ànima que, com a esperit que és, busca trobar-se amb l’Esperit que li ha donat la vida i “l’anima”: l’Esperit de Déu. El veritable camí de l’esperit es troba en la interioritat. Sovint, però, la recerca espiritual es recolza en unes mediacions importants. Són les devocions.

La parròquia del Carme ha brollat de les fonts de l’espiritualitat del Carmel. Al llarg dels segles, aquesta aigua viva ha anat sadollant les ànimes devotes que, estimant la Mare de Déu del Carme, han buscat la seva protecció i s’han deixat guiar per ella per connectar-se amb el Fill de Déu.

Primer al convent i després a la parròquia, aquesta devoció més que bicentenària s’ha anat cultivant generació rere generació en aquest Carmel singular. I s’ha anat irradiant, també, més enllà dels límits de la pròpia demarcació.

L’acolliment de la parròquia de Santa Maria Magdalena en l’església de l’antic convent carmelità va incorporar, a més del culte devot a la seva patrona, santa Maria Magdalena, el culte i la devoció al Crist del Sant Crucifici. La seva imatge catalitza, des de fa més de cinc segles, el sentiment d’estimació i adoració a Crist Redemptor.

I així, la devoció a la Mare de Déu del Carme i al Crist del Sant Crucifix és una realitat espiritual que s’ha anat expressant, al llarg del temps, d’una forma plàstica a través de la veneració de les imatges, l’ofrena de ciris i flors, els espais d’oració, l’escapulari, medalles, estampes, novenaris, festivitats, processons… Són elements materials que no es contraposen a l’Esperit que anhelen.

Aquestes devocions que han compartit en comunió l’espai i la fe transmesa als fidels en l’antic i el nou temple parroquial -el Crist del sant Crucifix i la Mare de Déu del Carme- mostren als feligresos el veritable evangeli de vida: “Feu el que Ell us digui”; “Aquí teniu la vostra Mare”. La parròquia del Carme les té com un patrimoni preciós. És certament un patrimoni intangible i incommensurable, però real i palpable en l’ànima dels creients.

Aquest patrimoni espiritual tan valuós, no tan sols s’ha alimentat d’una devoció rebuda; també nodreix la mateixa flama de la fe que ha heretat. I amb la consciència d’haver rebut aquest preuat llegat la parròquia vol tenir-ne cura i transmetre’l a futures generacions, no oblidant els grans dolls de salvació que són els sagraments, especialment la celebració eucarística dominical. Amb aquest sentiment volem fer-ne ressò des del nostre web.