5 abril 2025
Categoria/es: General

FORMACIÓ PER A LA RENOVACIÓ PASTORAL

1ª sessió: La vocació baptismal (11.01.25)

La Casa de l’Església va acollir aquest dissabte la primera sessió de l’itinerari de formació previst per aquest 2025, en la línia del que va demanar l’Assemblea Diocesana del passat mes de maig, amb l’objectiu de promoure un canvi en la dinàmica de realitzar la pastoral en la diòcesis. La trobada va comptar amb una notable participació d’un centenar de persones de tots els àmbits de la vida pastoral de la diòcesi: preveres i laics que participen en les parròquies, en els consells de pastoral, catequistes, militants de moviments, entre altres.

En la sessió d’aquest dissabte s’ha tractat la vocació baptismal, acompanyada de la reflexió del Pare Joan Badia sobre el baptisme, que és el que ens configura com a seguidors de Jesús, que ens dona un sentit a la nostra vida i que ens porta a participar activament en la construcció del Regne de Déu. Va esperonar els presents a que les parròquies siguin lloc de vida comunitària i el centre de la vida del barri, on tothom, els que són d’església i els que no ho són, se sentin acollits, i siguin el lloc d’on sorgeixin iniciatives que millorin la vida de les persones, sobretot d’aquelles que són descartades per la societat.

Hi va haver un treball de grup on cadascú dels presents va assumir el repte de revitalitzar les comunitats per tal que es converteixin en llocs d’acollida i de portes obertes allí on estan situades. En un segon moment, l’Assun Solà, animadora de comunitat en la Parròquia de Sant Pau de Lleida, va donar el seu testimoni, compartint com viu ella el seu seguiment a Jesucrist i com ha estat el seu procés personal de l’adhesió a Ell.

En el tercer i darrer moment de la jornada, es va fer esment a tota la vida comunitària i a les diverses realitats ja existents a la nostra Diòcesis de Lleida, mitjançant les quals es fa possible l’anunci de la Bona Nova de Jesús de Natzaret.

sessió: Déu s’aboca en la persona (25.01.25)

El passat dissabte 25 de gener es va dur a terme la segona sessió -d’un total de set- de la Formació per a la Renovació Pastoral, que ha organitzat el Bisbat de Lleida juntament amb les diverses àrees amb l’objectiu de promoure un canvi en la dinàmica de realitzar la pastoral en la diòcesis.

Hi han participat al voltant de unes vuitanta persones, de tots els àmbits de la vida pastoral de la diòcesi: preveres, religiosos/es i laics que participen en les parròquies i en els consells de pastoral, catequistes, militants de moviments, etc. Aquesta formació té el seu origen en les conclusions que l’assemblea diocesana va fer el mes de maig de l’any 2024 i ara s’està posant en marxa.

En la sessió d’aquest dia, es va tractar el tema de «Déu s’aboca a l’home, l’acompanya, s’encarna en el món per a que tingui vida i envia a fer deixebles seus»  reflexió que va ser desenvolupada i acompanyada per mossèn Alfons Busto. En la seva intervenció, va ressaltar com Déu ens estima, i a més a cadascú particularment, amb totes les nostres individualitats i diferencies entre uns i altres, insistint que des que vam ser engendrats, som el seu projecte d’Amor i que l’aboca a cadascun de nosaltres demanant-nos que siguem també nosaltres capaços d’abocar-lo als altres i que ho fem com Ell ho fa. També va posar l’accent en l’aspecte de ser capaços de buidar-nos a priori de tota ideologia i conviccions quant estem davant els altres, saber escoltar des de la «netedat» per poder prendre decisions que no estiguin condicionades per les nostres idees personals.

Després del treball de grup, la Carol Garcia, germana missionera de la Nostra Senyora d’Àfrica i que viu Almacelles, va compartir el seu testimoni. Va voler dementir la idea que es tenia abans de qui era una missionera, com aquella persona que ho deixava tot per anar-sent a altres llocs del món a donar conèixer a Déu. Per ella, tots i totes som missioners pel Baptisme. Actualment ja no pot viure a l’Àfrica a causa d’una greu malaltia, però no s’ha deixa’t vèncer i, segons el seu testimoni, Jesús ens crida a la Resurrecció i per això ara desenvolupa la seva missió al seu poble, Almacelles, escoltant a les persones, compartint la Paraula de Déu, fent catequesis i practicant l’oració.

Montse Sánchez, cap de l’àrea d’espiritualitat, va ajudar a concretar aquesta presència i amor de Déu que està entre nosaltres. Va explicar que aquesta encarnació es concreta moltes vegades en l’acollida del sofriment dels nostres germans i sobretot dels que pateixen malaltia i dels que viuen en soledat. Els equips parroquials de visita als malalts, va dir, són els que poden portar Jesús i donar testimoni d’aquesta presència de curació i esperança.

3ª sessió: Mirar el món amb els ulls de l’Evangeli (22.02.25)

4ª sessió: Experiències de renovació (resistències, conviccions, pistes…) (22.03.25)

Les jornades de la formació per a la renovació pastoral que ha preparat el Bisbat de Lleida per a preveres, religiosos/as i laics i laiques, ha arribat aquest passat dissabte a la quarta sessió. Aquesta vegada va comptar amb la reflexió de mossèn Carles Sanmartín sobre la situació de l’Església a la diòcesi de Lleida, en què va fer diferents propostes i, sobretot, va donar ànims a totes les persones batejades de la diòcesi per fer un canvi radical a la vida de cadascú. Segons la seva exposició, cal triar entre continuar fent el mateix o començar a canviar la manera de fer en la societat i ser valents, audaços i creatius i, sobretot, units a Jesucrist per poder donar testimoni i raó de la fe.

Després hi va haver un treball de grups, es va escoltar el testimoni de Gemma Naranjo, animadora de comunitat a la unitat pastoral parroquial de Santa Maria Magdalena i el Pilar, i va finalitzar mossèn Carles Sanmarti, donant esperança per poder sortir de la situació actual que viu l’Església.

5ª sessió: Déu parla a la persona i li comunica l’esperit (29.03.25)

6ª sessió: Mètodes de renovació i acompanyament pastoral (05.04.25)

La darrera sessió de les jornades de formació han acabat. La darrera sessió es va presentar un testimoni sobre com es poden fer canvis i preparar una parròquia perquè es trobi en sortida i per canviar hàbits i maneres de fer. Aquest testimoni va ser el de mossèn Oriol Gil, del Bisbat de Terrassa. També van participar els testimonis de tres realitats que s’estan portant a terme a la diòcesis de Lleida: la participació dels laics i l’assumpció de responsabilitats a la parròquia de Sant Antoni Maria Claret des de la sinodalitat; Ana Krutter va parlar de la creativitat de la parròquia de Sant Ignasi, que un diumenge de cada mes fa una trobada amb totes les persones que tenen contacte amb la parròquia; i el testimoni de Joan Viñas sobre com la tradició es pot anar adaptant als nous temps com a mètode de revisió de vida. La sessió va acabar amb una avaluació de totes aquestes jornades.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn