LA GENERALITAT HA INICIAT ELS TRÀMITS PER INSCRIURE LA ROMERIA DELS FANALETS DE SANT JAUME DE LLEIDA AL CATÀLEG DEL PATRIMONI FESTIU DE CATALUNYA
La Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat, ha iniciat els tràmits per inscriure la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, pas previ a la Declaració de Festa Tradicional d’Interès Nacional.
Així és desprèn de l’entrevista que ha mantingut a la seu d’aquesta direcció general a Barcelona, el recentment elegit president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Jordi Curcó, amb la directora general M. Àngels Blasco i la tècnica en Cultura Popular Rosa Mª Canela.
A la reunió, el president dels pessebristes lleidatans, ha exposat a la directora general que seria desig de l’entitat tenir la catalogació enllestida a finals d’aquest any o començaments de 2020. Pel que fa a la declaració de Festa Tradicional, li ha manifestat que és voldria i seria adient, tenir-la per l’any 2021: “Ja que coincidiria amb l’Any Sant Compostel·là i el 60 aniversari de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes”, ha explicat.
Aquesta entitat, que té cura de seva conservació, promoció i divulgació, havia presentat amb anterioritat la petició per a que fos reconeguda com a Festa Tradicional. El seu president Jordi Curcó, ha dit que la catalogació, de fer-se efectiva, seria una molt bona noticia: “Tot i que caldrà esperar, el camí està ben traçat i confiem en que puguem culminar-lo amb èxit. La direcció general és conscient de que és tracta d’una festa religiosa i popular molt arrelada a Lleida, amb més de 400 anys d’història ininterrompuda i actualment molt viscuda i estimada pels lleidatans, alhora que única a tot Catalunya amb els infants i els fanalets com a singulars protagonistes. Tant la catalogació com a Patrimoni Festiu i la posterior declaració, donarien un important impuls i una major projecció a la Festa dels Fanalets, tant a nivell local com de país”, ha explicat.
Aprofitant l’avinentesa, el president de l’Agrupació ha convidat a la directora general a participar en la Romeria d’enguany, el vespre del 24 de juliol: “Ens ha expressat la seva predisposició a ser-hi i nosaltres tenim interès que vingui a Lleida per tal de que visqui la Romeria en primera persona i així la pugui conèixer i valorar”.
La “llegenda de la punxa”, origen de la festa
La Festa dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida, té el seu origen en una bonica llegenda popular en la qual es fa memòria del pas de l’apòstol a Lleida, on va clavar-se una punxa al peu que no el deixava caminar. Els planys del sant arribaren fins les oïdes dels àngels que baixaren del Cel amb fanalets de llum per il·luminar-lo i auxiliar-lo en la fosca nit. Aquest singular i llegendari fet, donà origen a la Romeria dels Fanalets que amb el temps ha esdevingut en una multitudinària i lluïda manifestació popular i festiva, protagonitzada per desenes d’infants que el vespre del 24 de juliol vigília de la festa de Sant Jaume, acompanyen amb els seus fanalets de llum la imatge del sant pels carrers de Lleida.
Jordi Curcó