Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

ROMERIES MAREDEDÉUS DE LA RIBAGORÇA (1)

La Romeria de Marededéus de la Ribagorça és una tradició ben arrelada que va ser impulsada inicialment per l’equip sacerdotal de la Ribagorça catalano-aragonesa. Entre ells hi havia Mn. Joan Mora i Mn. Joan Ramon Ezquerra, que aleshores estaven a la parròquia de El Pont de Suert i els pobles agregats.

Els tres equips de mossens que tenien cura dels pobles d’aquesta ampla comarca – el de Pont de Suert, Areny i Benavarri-, es van plantejar la possibilitat de crear un espai i una festa que pogués reunir les persones que atenien pastoralment i que no es coneixien. Va sorgir el projecte d’una trobada anual al redós de la Mare, la Verge Maria. Ella havia de tenir una part predominant en l’encontre familiar dels seus fills. I es va pensar que havia de fer-se present amb les imatges pròpies de cada poble i, per tant, amb el nom propi que Maria pren en ser venerada per un grup de persones. D’aquí la “Romeria de les Marededéus”. Cada poble hi aniria amb la seva imatge.

Al llarg de la seva llarga trajectòria, aquesta trobada devota a l’entorn de la Mare de Déu ha ampliat el perímetre geogràfic d’advocacions marianes de pobles i viles i, sobretot, ha cauteritzat a la comarca la segregació del bisbat Barbastro-Monzón del bisbat de Lleida.

La celebració, el proper dissabte 7 de setembre, de la 35ena edició de la Romeria de la Ribagorça al Pont de Suert en el marc de l’Any de la Fe és providencial. També ho és que els tres bisbes d’aquesta comarca s’hi facin presents. Són la manifestació de la fe d’una comarca que invoca la Mare de Déu com a protectora dels seus pobles i de la seva gent:  Tot ‘per’ Maria i tot ‘per a’ Maria.

A continuació hi ha un mapa de situació de la Ribagorça aragonesa i catalana; clicant al damunt s’amplia. I, a sota, la relació de totes les Romeries que s’han celebrat, indicant l’any, el nom del poble acollidor i de la seva advocació mariana, el lema escollit i la pegatina identificativa:

  IV Romeria 1982 – Benabarre, Verge de l’Alegria: ‘Totus tuus’ (‘Tot teu’, Amb la vinguda del Papa Joan Pau II)

 inici

  III Romeria 1981 – Baldellou, Verge de Vilabella: ‘María, vida, dulzura y esperanza nuestra’

 inici

 II Romeria 1980 – Vilaller, Verge de Riupedrós: ‘Ama, reza y trabaja como la Virgen de Nazaret’

 inici

 I Romeria 1979 – Sopeira, Virgen de la O: ‘María, protege los pueblos y gentes del Ribagorza’

 

 inici

Més romeries