Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

Santa Teresa de Calcuta

La Mare Teresa va néixer a Albània el 26 de agosto de 1910 i va morir a Calcuta el 5 de setembre de 1997. Es deia Agnès Gonxha Bojaxhiu. Als 18 anys d’edat, ingressà a l’Orde de les Germanes de la Mare de Déu de Loreto, a Irlanda. Va rebre formació religiosa a Dublín (Irlanda) i a Darjeeling (Índia). L’any 1931 prengué el nom de Teresa en record de santa Teresa de Lisieux, que havia estat canonitzada el 1925. El 1937 professà els vots religiosos i va ensenyar durant vint anys al Saint Mary’s School, a Calcuta.

El 10 de setembre de 1946 va sentir una nova crida de Déu, el servei als més necessitats. Una veu interior la colpejava en el seu cor i li repetia: “Has de fer quelcom. No et pots quedar amb els braços creuats. Si tu no comences, ningú ho farà”. Al viure aquesta forta experiència vibrà per dins i es preguntava per què Déu permetia això. En el silenci d’aquella nit va trobar la resposta. Déu li va dir: “Clar que he fet alguna cosa per a solucionar això: t’he fet a tu.”

L’any 1948 a la Mare Teresa va assumir la ciutadania hindú. El mateix any, el Papa Pius XII va concedir-li permís per a viure fora del convent i començà a compartir la seva vida als carrers de Calcuta amb els més pobres, els malalts i els famolencs. Va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat. El seu treball inicial fou el d’ensenyar a llegir als nens pobres del carrer. El 1950, la Mare Teresa començà a ajudar a les persones malaltes de lepra.

El Papa Pau VI posà la congregació de las Missioneres de la Caritat sota el control del Papat (1965) i autoritzà la Mare Teresa a expandir l’Orde religiosa a altres països. Així es van obrir per tot el món centres per atendre leprosos, ancians, cecs i persones que pateixen la SIDA, i es van fundar escoles i orfenats per als pobres i nens abandonats.

El papa Francesc, que ha demanat una Església per als pobres i ha decidit celebrar un Any Sant de la Misericòrdia, proclamarà Santa a la Mare Teresa de Calcuta el proper mes de setembre.

La Mare Teresa és una veritable manifestació de la Misericòrdia divina i un exemple de misericòrdia per a tota l’Església missionera. A través de la seva vida brilla la llum i l’amor de Déu. Ella mateixa ens l’anirà explicant al llarg d’aquesta Quaresma .

 

  1. Déu em crida a la missió.    (text en castellà)
  2. La segona vocació. La crida dins la crida.   (text en castellà)
  3. Missionera de la Caritat. Crist en els pobres   (text en castellà)
  4. L’alegria de la fe i la força de l’oració   (text en castellà)
  5. La nit fosca de l’ànima   (text en castellà)
  6. El darrer dia serem examinats en l’amor (text en castellà)