Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

13 abril 2014
Categoria/es: General

RECITAL POÈTIC MUSICAL DE SETMANA SANTA

La parròquia del Carme enceta la Setmana Santa acollint el recital poètic musical de Diumenge de Rams que promou el grup TOAR. En la primera part el grup de rapsodes ha presentat i interpretat obres, especialment de temàtica religiosa, de diversos poetes catalans, i alguns poemes propis. Mary Bometón, Merxe Lladó, Marisol Lavin, Paquita Otto, Maria Pijuán, Carme Mor, Jordi Nicuesa, Pepe Fernández i Marc Torrent han interpretat obres de Jaume Agelet i Garriga, Joan Bellmunt i Figueras, Joan Benet i Petit, Rosa Fabregat i Armengol, Rosa Fabregat i Solé, Antonio Gutiérrez Moreno, Francesc Pané, Maria Pijuán, Lluis Roca i Florejachs, i Jacint vergaguer. Després hi ha hagut un interludi musical a l’orgue pel mestre Lluis Climent.

En la segona part s’ha passat a fer un homenatge a Jordi Pàmias (Guissona, 1938) una de les veus més importants de la poesia catalana actual. També ha cultivat altres gèneres, com l’assaig i el teatre. Ha rebut nombrosos guardons literaris, la Creu de Sant Jordi i la Medalla al Mèrit Cultural, de l’Ajuntament de Lleida. La seva obra poètica és construïda amb una gran varietat de fórmules expressives i concebuda des d’una visió depurada i estilitzada de les successives etapes de la vida i dels éssers humans. Ha estat un dels descobridors de la tradició poètica de les terres de Ponent i ha fet de pont entre les antigues i les noves generacions de poetes lleidatans.

El poeta, que ha estat presentat per Jordi Nicuesa, exalumne seu a l’Institut Màrius Torres, ha llegit una àmplia selecció dels tres llibres que integren la trilogia “Terra (Terra cansada), Mite (Narcís i l’altre) i Àngel (La veu de l’àngel)”. El recull s’ha iniciat amb el poema “L’espera”, referit al Dissabte Sant, i ha acabat amb una referència al Déu bíblic i al profeta Abraham.

L’espera

Dissabte Sant, Guaret ple de roselles.
La fresca mà del vent fa onejar l’ombra, clara
i verda, dels sembrats. Nuvolada amb clivelles
de sol. Canta un cucut. Hi ha un dring, llunyà, d’esquelles…
Han immolat l’Anyell, al turó! On és, ara,
l’Amor que mou el sol i les estrelles?

Al comellar, un sepulcre és segellat, encara.

L’acte ha finalitzat amb unes paraules d’Enric Castells, en reconeixement a Jordi Pàmias, que ha rebut un obsequi que recorda l’homenatge que TOAR i la parròquia del Carme han fet al poeta guissonenc. Mossèn Joan, rector de la parròquia del Carme, ha valorat aquest acte cultural que conjuga lirisme, sensibilitat i devoció amb el desig de que l’aigua de la gràcia xopi el nostre cor. Jordi Pàmias ha rebut una intensa ovació per part del públic que també s’ha fet extensiu a tots els rapsodes que han intervingut i als poetes autors de les obres seleccionades en aquesta càlida tarda literària.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn