Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

8 març 2011
Categoria/es: General

RECORDANT LA GNA. PILAR CERQUEDA

La Gna. Pilar Cerqueda ja descansa en la pau del Senyor. Feia poc més de quatre anys que havia retornat a Lleida, amb la comunitat de religioses de la Sagrada Família. Des de l’inici col•laborà amb la parròquia del Carme a través del Consell de pastoral. També es va implicar en els actes de la celebració del cinquantenari i en tot allò que suposava refermar els vincles d’unió entre la parròquia i el Col•legi de la Sagrada Família. La seva presència era freqüent en les celebracions litúrgiques, en les quals participava activament. Igualment ho va fer en altres activitats organitzades comunitàriament. Sempre discreta i atenta amb tothom.

Havia estat intervinguda diverses vegades a fi d’extirpar-li el càncer que li havien diagnosticat, i tot feia pensar que ho havia superat. Feia només unes setmanes que ens havíem assabentat de que la malaltia havia entrat en un procés irreversible. Fins i tot s’havia desestimat d’internar-la i es trobava a la Casa de Rubí on rebia cures pal•liatives. Allí estant, el 26 de febrer el Senyor la va cridar. El seu cos ja descansa en el cementiri de Rubí. Aquell mateix dia la nostra comunitat va acompanyar Martha Aguirre al convent de clausura de les carmelites del Sagrat Cor de la Caparrella: una nova religiosa al servei de  Déu  i la seva Església.

La parròquia del Carme va celebrar un funeral en memòria de la’ànima de la Gna. Pilar el dimarts 8 de març. El va presidir Mn. Joan Mora, rector; concelebraven Mn. Joaquín Lax, Mn. Santiago Mataix i Mn. Dismas, sacerdot de Rwanda  actualment resident al nostre bisbat; i solemnitzat pel Cor del Carme. Hi van assistir les germanes de la Sagrada Família, la direcció, professorat i alumnes del Col•legi de la Sagrada Família, familiars i amics. La professora Ma Carme Ruiz va fer memòria de la Gna. Pilar amb unes sentides paraules que expressaven alhora el profund dolor pel seu traspàs i l’admiració del bon record que ha deixat. Tot seguit reproduïm el text.


Recordant la mare Pilar

La germana de les Religioses de la Sagrada Família d’Urgell Pilar Cerqueda Balart, la mare Pilar per a tots nosaltres, ens deixà el dia 26 de febrer d’aquest any.

Què present la tenim en l’absència! Com veiem encara la seva figura alta, ferma i, alhora, tranquil•la i dolça!

La vam tenir aquí bastants anys, mai prous, però la voluntat de Déu és sempre misteriosa i moltes vegades no acabem d’entendre els seus designes, i ara Déu la va voler ja al seu costat.

La Pilar va ser una dona valenta, una dona de muntanya, nascuda al bell poble d’Alins, a la Vallferrera lleidatana.

La família es traslladà a Bell-lloc i ella va anar, com alumna interna, al Col•legi de la Sagrada Família de Lleida. Allí va romandre per a fer Magisteri i allí es va sentir cridada a seguir el camí de les Religioses de la Sagrada Família d’Urgell, fundades per la mare Anna Maria Janer a mitjans del segle XIX.

Va professar i l’ Institut confià en ella i li anà encarregant els col•legis als que s’hi dedicà amb entusiasme ben notori: Sabadell, Barcelona Sant Andreu, Viladecans, Lleida… També ocupà càrrecs de responsabilitat dins el mateix Institut, deixant el segell del seu bon fer i treballant sempre fins que van arribar als últims temps, quan ja la malaltia, malgrat el seus esforços per evitar-ho, li anava escurçant les energies.

Va lluitar fins al final, amb enteresa. Aquests últims anys col•laborà amb la pastoral del Col•legi fent catequesi i ajudant també a l’aula d’acollida, participava en el Consell Parroquial de l’església del Carme i anava a Càritas per a ensenyar català a les persones nouvingudes a la nostra ciutat. Servei i entrega fins al final.

La mare Pilar, la seva persona, la seva manera de fer ens acompanyarà en el record viu com un referent per a aquells que la vam conèixer i tractar.

Equip de Pastoral del Col•legi Sagrada Família

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn