Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

12 febrer 2018
Categoria/es: General

RECORDAREM MOSSÈN JOAN PER LA SEVA FE, ESPERANÇA I CARITAT

Mossèn Joan ha passat pel món fent el bé. Durant els dos darrers anys s’ha anat acomiadant lentament, mentre la malaltia avançava implacable. Providencialment ha estat el dia de la Mare de Déu de Lourdes –de la Mare de Déu, a qui tant s’havia confiat i estimat- quan Déu ha volgut posar fi a la vida mortal i al seu patiment per endur-se’l al cel. La seva vida terrenal s’ha extingit però resta ben viu el seu missatge. Amb la seva vida i la seva mort Mossèn Joan ens ha mostrat la meta del cel i de la santedat: «Si el grano de trigo cae en tierra y muere, da mucho fruto.» (Joan 12:24)

Capella ardent a la parròquia de la Mare de Déu del Carme

La parròquia del Carme ha acollit la capella ardent iniciada amb una Eucaristia que ha estat una emotiva manifestació de dol i d’esperança cristiana, culminant amb el cant “Una madre no se cansa d’esperar”, la cançó que més li agradava a Mossèn Joan, interpretada pels hondurenys Yanira i Brayan. Un riu imparable de persones de totes les edats i condicions, de diferents països i creences… han passat a veure el seu cos al fèretre, als peus de la Mare de Déu del Carme, envoltat de flors i de records.

 “El Padre Juan ha sido un referente que,
de una manera u otra, nos ha llevado a ti, Dios Padre.
Por eso, agradecidos, hoy te pedimos por él.
Acógelo en tu Reino, como haces con los que,
cuando tenía hambre, me disteis de comer,
cuando tenía sed me disteis de beber,
cuando estaba en la calle me hospedasteis,
cuando os necesitaba me ayudasteis
”…

Un dels lemes de la seva vida ha estat “portes obertes” de l’Església i del seu cor, a tothom, sense cap distinció ni exclusió, amb una predilecció especial per als que més pateixen el buit al seu voltant. Per a ells i per a tots Mossèn Joan s’ha fet pa i se’ns ha donat. S’ha fet pobre amb els pobres, s’ha fet estranger per als immigrants, s’ha fet Crist per als que pateixen. El seu model de lliurament, donació, perseverança en les causes justes superant tots els contratemps ha estat la seva bandera. Ha passat pel món fent el bé, presentant Jesús mort i ressuscitat, i ha deixat una estelada de bondat que no es pot perdre. La seva empremta no s‘esborrarà mai.

Missa exequial a la Catedral

La multitudinària Missa exequial a la Catedral ha estat una expressió de reconeixement d’aquesta estimació tan gran que Mossèn Joan ens ha deixat: les lectures, pregàries, ofrenes participades per familiars, personal de Jericó i de les parròquies de la Unitat Pastoral de Sant Joan Baptista i la Mare de Déu del Carme, els cants de la celebració, interpretats pel Petit Cor, i el cant final d’Anette i el Cor africà han acompanyat la celebració presidida pel Bisbe Salvador Giménez Valls i concelebrada pel Presbiteri Diocesà i preveres i religiosos d’altres poblacions i diòcesis.

En la seva homilia el Bisbe Salvador ha alternat el català i el castellà fent memòria de com “Mossèn Joan, com a bon pastor, havia fonamentat la seva vida en el Senyor Jesús pregant, escoltant la Paraula de Déu, celebrant els sagraments i acompanyant moltes persones a trobar-se amb el Senyor. Ell sempre volia posar en la seva vida i les seves paraules tot el que el Senyor posava en el seu cor.” Per això, el Bisbe ha continuat recordant “què ens deia i feia mossèn Joan, el Padre Juan”. I ha afegit: “És molt senzill i molt complicat: Que todos continuáramos creiendo más y confiando más en el Senyor; que cumpliéramos a la perfección todo lo que el Señor nos dice a los cristianos; que hiciéramos una comunidad cristiana en la Iglesia misma muy acogedora siempre y que predicáramos  a Jesucristo que es el fundamento de los Hombres de hoy y de todos los tiempos.”

A continuació el Bisbe ha anat esmentant els diferents col·lectius amb els qui Mossèn Joan havia tingut una relació més estreta, transmetent-los un darrer missatge per boca seva: a la família; als amics i companys de Tragó de Noguera i de Balaguer; als feligresos del Pont de Suert, Vilaller i dels pobles de l’Alta Ribagorça; als feligresos de la unitat pastoral de Sant Joan i del Carme; als germans sacerdots de Lleida i altres poblacions, de Zaragoza, de Barbastro “nuestra diòcesis hermana”, Plasencia, Toledo, la Seu d’Urgell; a les autoritats…

El Bisbe ha fet referència especial als immigrants “que siempre han encontrado en él a una buena persona, a un buen padre y a un gran amigo. Intentaba solucionar problemas personales, familiares o sociales. Siempre a su lado sin preguntar su carnet o de donde venia. Como hermano suyo y hermano de Jesucristo siempre estaba preocupado de ayudar a su prójimo. Por eso cuando leíamos el evangelio «cuando lo hiciste a uno de los más pequeños a mí me lo hiciste» se identifica el Señor con los hermanos. Todos los que pensáis que tenéis alguna deuda con el Padre Joan se lo devolváis con oración y aumento de fe y esperanza cristiana.” També ha dedicat unes paraules als qui “todavía no son católicos o no lo serán nunca; tambíén vuestra presencia es un reconocimento muy grande hacia él y a nuestro ministerio”;  als col·laboradors de la Fundació Jericó: “tingueu constància perquè això tiri endavant.”

“Le recordaremos por su fe, su esperanza y su caridad. Si queremos prolongar su  recuerdo hagamos lugar al mandamiento nuevo en nuestra vida”, ha dit el Bisbe Salvador al final de l’homilia que ha acabat amb un reconeixement al servei eclesial de la fraternitat sacerdotal de Sant Joan d’Àvila i l’Obra de Santa Teresa i Sant Joan, amb la que Mossèn Joan estava tan unit, i ha resat aquesta oració del Sant que Mossèn Joan va fer seva mentre posava la vida en mans de Déu “nunca estuve en mejores manos”:

«Señor, que si tengo que estar con vos, que si tengo de gozar de vos, que sea limpio, que sea casto, que sea sufrido, que tenga todas las condiciones que vos, Señor, tenéis. Que os parezca, Señor, en tener algo bueno de lo que vos tenéis. Que sea limpio, manso, sufrido como sois vos.» (“No tengáis pena de los difuntos como de los que no tienen esperanza”, Sermón de San Juan de Ávila)

Enterrament de les restes mortals de Mossèn Joan

Les despulles de Mossèn Joan descansen al Cementiri de Lleida, però el seu esperit ha alçat el vol de la mà de la Mare de Déu i ja ha rebut l’eterna abraçada del Pare celestial. El recordarem per sempre més! 

Unitat Pastoral Parròquies de Sant Joan Baptista i la Mare de Déu del Carme

Funerals per l’anima de Mossèn Joan al Carme a totes les misses del diumenge seguent a la seva mort.

Inici

Galeria de fotos    

Capella ardent (diumenge 11 i dilluns 12 de febrer de 2018)

 

   

 

  

 

  

  

  

 

 

 

 

  

  

  

inici

Missa exequial a la Catedral (dilluns, 12 de febrer de 2018)

   

  

  

   

  

    

 

    

  

    

   

   

  

   

      

     

  

  

  

 

  

 

 

 

 

   

  

  

  

 

inici

 Enterrament al Cementiri de Lleida (dimarts, 13 de febrer de 2018)

  

 

 

 

   

inici 

 Funerals a la parròquia del Carme (diumenge, 18 de febrer de 2018)

  

  

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

  

 

inici

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn