Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 setembre 2017
Categoria/es: General

REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA D?INICI DE CURS

Els agents de pastoral i col·laboradors de les parròquies de Sant Joan i la Mare de Déu del Carme hem mantingut la tradicional reunió d’inici de curs. Les circumstàncies d’enguany han aconsellat fer-la al Local parroquial del Carme.

Hem iniciat la reunió resant “la pregària a la meva parròquia”, per agrair tot el que rebem de la nostra comunitat i per demanar que sigui cada vegada més un reflex del Regne de Déu. El discurs del papa Francesc a l’Acció Catòlica italiana (03.05.14) ha orientat la reflexió que pretenia ajudar-nos a descobrir la necessitat de descobrir la nostra vocació i d’assumir el dinamisme missioner de les nostres parròquies.

El Papa proposa una guia per a seguir aquest camí missioner, centrada en tres actituds: romandre en i amb Jesús, perquè el nostre testimoni vagi adquirint un nou significat; anar -sortir- per anunciar-lo; i gaudir de ser cristians, corresponsables de la missió de la seva Església. Unes preguntes sobre aquestes tres actituds han propiciat una reflexió que hem compartit amb la trentena d’agents de pastoral i col·laboradors de la parròquia que hem pogut assistir a la reunió presidida per mossèn Joan Mora i mossèn Joan Ramon Ezquerra:

Els apòstols van fer experiència de Jesús, en la mesura que nosaltres fem l’experiència de romandre en i amb Jesús, la transmetrem als altres. Ens hi ajudarà mantenir-nos ferms i constants en la pregària, gaudint de la companyia de Jesús, pregant els uns pels altres. Romandre en i amb Jesús vivifica la parròquia.

L’Església ha de ser més missionera que mai. Hem de sortir de nosaltres mateixos i fer dels demés el centre de la nostra vida. Déu estima cada persona amb tota l’ànima i vol valer-se d’algú per fer-ho. Les perifèries també som nosaltres mateixos. Cal fer comunitat i créixer en aquest ambient, acollint i propiciant que tots sentin la parròquia com la seva parròquia.

Tindre obertes les portes de la parròquia permet entrar molta gent. Veure el mossèn resant hi convida més. A les persones allunyades s’hi pot arribar a través d’una bona celebració d’unes exèquies fúnebres o altres cerimònies on es fan presents per les circumstàncies familiars o socials. Les Misses alegres també són ocasió de que se sentin a gust.

També hi ajuda atansar-se a persones soles o que s’han apartat de l’Església per animar-los i orientar-los amb paraules senzilles, amb delicadesa, procurant ser més amics que mai. Hi ha un ambient que ha fet entrada a la parròquia: les persones que no se senten estimades. Els que passen per Jericó són molt allunyats en molts sentits. L’atenció que se’ls hi dóna els apropa a Déu.

La neteja de la parròquia suposa una experiència de justícia en les mesures penals de serveis a la comunitat. Mossèn Joan Mora rebrà una placa d’homenatge a la presó Model de Barcelona en reconeixement a la seva tasca pionera en aquest camp novedós, creatiu i evangelitzador, on molts se senten acollits a més de fer un servei.

Estem molt necessitats de la Paraula de Déu. Ensenyar a resar també pot ajudar a tornar a l’Església. L’Adoració Eucarística és un moment d’intimitat, de confiança i d’amistat amb Jesucrist. La seva presència fa sentir més vivament la seva crida a renovar la conversió personal a Déu i a pregar per totes les necessitats.

Un altre camp important és el grup d’atenció als malalts i la gent gran que viu sola, que fa una labor preciosa. Visitar un malalt és visitar una família. També hi ha un equip nombrós de catequistes que atén un grup força gran de nens, que compten amb el suport d’altres joves i mares.

Finalment s’han fet un seguit de propostes que ens podrien ajudar a donar un pas endavant en la pastoral parroquial de la nostra Unitat. Un dels camps és el de la pastoral del malalts. Hi ha més de cent persones a la parròquia malaltes o impedides i caldria buscar la manera de contactar-hi i visitar-les per tenir la proximitat de la parròquia i poder rebre la Comunió. Sempre amb delicadesa, respectant la seva intimitat. Caldria ampliar el grup de visitadores de malalts i fer una pregària mensual pels malalts.

Per la dificultat dels mossens d’atendre les celebracions fixades fins ara, se suprimirà al Carme la Missa diària de les 11:30h. També se suggereix celebrar una única Missa bilingüe a Sant Joan, els diumenges a les 11.30, suprimint una de les dues celebracions que hi ha actualment, a les 11 i a les 12h. També hi hauria l’opció d’anar a Sant Pere o bé als PP. Franciscans a les 12h. Així ho proposaran els mossens als feligresos de sant Joan el proper diumenge

A la vegada s’ha apuntat com a repte i necessitat de contactar amb els joves, que són l’Església del demà. Molts joves actualment estan molt sensibilitzats pel voluntariat social. Visitar les famílies és l’ocasió per contactar amb els joves i valorar aquesta dedicació. De vegades els pares fallen en la fe i són els padrins qui els han ensenyat a resar. Convé tocar els seus cors i ajudar-los a sentir el valor de la fe.

Altres propostes que s’han posat damunt la taula són:

  • Comprometre els cantors de la parròquia per assegurar la seva participació.
  • Ampliar el consell d’economia i el consell de pastoral.
  • Crear un grup pensant per revisar de manera permanent què convé a les parròquies… Sempre convé que fem aquesta missió.
  • Fer alguna cosa a nivell pastoral pels comerciants del Carme...

El Mossèn ens ha convidat a traslladar l’actitud d’acolliment, servei i amabilitat al nostre entorn més immediat, amb la família, al treball, al veïnat… Ser el més amable del veïnat podria esdevenir un repte desitjable com a cristians.

Així ens ho demana el papa Francesc: “amb aquestes tres actituds: romandre en Jesús, anar fins als confins i viure l’alegria de la pertinència cristiana, podreu dur a terme la nostra vocació.” I, amb ell, li demanem al Senyor “oïdes que sàpiguen escoltar crits, xiuxiueigs i també silencis; mans que sàpiguen sostenir, abraçar i curar. Demanem, sobretot, un cor gran i misericordiós, que desitgi el bé i la salvació de tots…” 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn