Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

24 juliol 2016
Categoria/es: General

SANT JAUME DELS FANALETS

La Missa dels Fanalets

La Festa de sant Jaume s’ha iniciat com és tradicional amb l’anomenada ‘Missa dels Fanalets’ que s’ha celebrat a l’església del Carme. Ha estat presidida pel Bisbe Salvador concelebrant amb Mossèn Vicenç Alfonso, Mossèn Joan Mora i Mossèn Joan Ramon Ezquerra; els ha assistit un mercedari leg. Hi han participat la Junta de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, encapçalada pel seu president Sr. Angel León, que ha estat l’entitat organitzadora de l’acte amb la col·laboració i suport de les principals institucions de la ciutat. També hi ha assistit l’alcalde Àngel Ros, acompanyat per la regidora de Cultura de la Paeria Montse Parra i altres regidors i representacions.

L’eucaristia ha seguit les oracions de la festa de Sant Jaume, en la seva vigília respectant les lectures del diumenge. Una part important dels molts feligresos que omplien el temple eren del col·lectiu immigrant que acostuma a seguir aquesta celebració dominical vespertina. En atenció a ells el Bisbe ha fet la primera part de l’homilia en castellà. Les seves paraules s’han aplicat a ressaltar el valor i la necessitat de l’oració: “Nunca pongàis disjuntiva entre oración y acción. En un cristiano no hay disyuntivas, però si sumas. Así lo hicieron los apóstoles”.

Ja entrant en la celebració de Sant Jaume ha dit que “és una festa molt simpàtica”. Ha fet un breu repàs als moments més significatius de la vida de l’apòstol, i especialment a la importància “del Camí que ha unit el cor dels pobles d’Europa per fer allò que el Senyor ha demanat: ser pobles i societats solidàries.” En aquest sentit el nostre pastor s’ha referit al moment tan delicat que vivim i la necessitat de demanar la intercessió de Sant Jaume per a viure en coherència amb la nostra fe i ensenyar qui era Jesucrist.

A continuació, el Bisbe ha fet servir la Romeria dels Fanalets com a imatge plàstica “d’anar caminant amb la llum dels fanals pels senders del món anunciant i vivint amb l’alegria de l’evangeli de Crist”. Ja per acabar ha recordat l’inici de la JMJ a Cracòvia amb el Papa Francesc traslladant-nos un missatge adreçat a la necessitat d’alimentar la pastoral vocacional: “Jo voldria presentar-vos joves que volguessin viure amb alegria l’evangeli de Jesús i que l’anunciessin. Som nosaltres els primers interessats en procurar-ho. Expliquem als més xiquets com Sant Jaume va construir una fraternitat viscuda amb una gran solidaritat. Que la Mare de Déu del Carme ens ajudi a viure el missatge de Jesucrist al segle XXI.”

La Missa ha estat cantada per la Coral del Carme dirigida per Rosa Fabregat acompanyant amb l’orgue el mestre Lluis Climent; Gemma Naranjo ha dirigit els cants del poble des del presbiteri. En finalitzar la celebració han cantat la Cançó de Sant Jaume dels Fanalets, mentre els infants s’apropaven al peu de l’altar amb els fanalets per a rebre la benedicció del Bisbe.

Romeria dels Fanalets

Tot seguit ha iniciat la multitudinària Romeria dels Fanalets a la Rambla Ferran. Tot el seguici, amb el Ball de Bastons, els Gegants, les pubilles, la presidència eclesiàstica i la civil, la carrossa de Sant Jaume, ha avançat pel carrer Democràcia i del Carme. Allí la Cançó dels Fanalets interpretada per la Banda Municipal de Música, dirigida per Amadeu Urrea, s’ha unit al repic de campanes de l’església del Carme.

Des del gegants fins als més xics tots duien un fanalet a la mà seguint el trajecte que seguia l’Eix Comercial fins al Peu del Romeu i al Pati de les Comèdies, en una festa que rememora cada vegada amb més força l’arribada de la fe de Crist a la nostra ciutat. Moltes felicitats a l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes per l’organització d’una festa tan lluïda i participada.

Sant Jaume ve de Galícia

Entre els actes organitzats al voltant de la Festa de Sant Jaume s’ha fet la representació de Sant Jaume ve de Galícia”, de Carles Cepero, pel grup TOAR. En el seu dotzè aniversari de l’escenificació al pati de l’IEI s’ha fet un emotiu homenatge al gran impulsor d’aquesta peça teatral lleidatana, Enric Castells. La cadira buida al costat dret de l’escenari amb un pom de flors al damunt denotava la seva presència simbòlica. Al final de la representació la directora de l’IEI, Montse Macià, ha obsequiat el pom de flors a un dels néts de l’Enric, mentre la seva esposa rebia la rosa blanca de l’àngel. Mossèn Joan també ha estat present en aquest acte tan entranyable.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn