Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 març 2020
Categoria/es: General

SANT PERE ACULL LA COMMEMORACIÓ DE LA BEATIFICACIÓ DE FRANCESC CASTELLÓ

La Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló i com ja és costum, va voler commemorar el XIX Aniversari de la beatificació del jove químic Lleidatà Francesc Castelló Aleu de mans del papa Sant Joan Pau II a Roma, l’11 de març de 2001.

Ho feu la mateixa tarda d’aquest passat 11 de març a l’església de Sant Pere de Lleida, amb l’Exposició del Santíssim i el res del Rosari dirigit per l’Hospitalitat de Lourdes. Tot seguit, a les 7 de la tarda tingué lloc la celebració de l’Eucaristia presidida enguany per Mn. Francisco José Ribas, rector d’Alguaire i Almenar, membre del capítol catedral i consiliari de l’Hospitalitat de Lourdes i concelebrada per Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització.

A la celebració assistí una representació de la Confraria de “La Somereta” i de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que el té com a Copatró per haver estat l’iniciador del pessebrismes a la nostra ciutat; així com l’Hospitalitat de Lourdes amb el seus cantaires, celebrant així mateix la seva Eucaristia mensual. També s’hi feren presents dos nebodes netes del Beat, que van desplaçar-se a Lleida des de Saragossa on resideixen actualment la majoria dels familiars del jove màrtir lleidatà, que morí màrtir al Cementiri de Lleida, el 29 de setembre de 1936.

En la seva homilia Mn. Francisco Ribas a partir de les darrers cartes escrites pel Beat abans de morir, evocà el seu camí martirial i referint-se a l’Evangeli com el llibre que ens explica com tenim que caminar per la vida els cristians, digué: “Si llegim l’Evangeli veiem en les seves pàgines al nostre Beat Francesc seguint Jesús, fins oferir la seva pròpia vida. El Martiri és un do i una gràcia que Ell dóna i en la vida del nostre Beat va actuar la gràcia de Déu”. El celebrant convidà els fidels a “estimar la Creu de Crist com ho va fer el Beat Francesc”.

Al finalitzar la celebració el vicepostulador feu memòria de tots aquells que durant molts anys van treballar per la beatificació del jove màrtir tot desitjant que des de la glòria i prop del Beat, facin possible la seva canonització.

Tot seguit va fer-se lliurament d’una fotografia emmarcada del Beat i un petit reliquiari destinats a la comunitat del monestir de carmelites descalces de la Caparrella. En aquest moment es feu memòria de com el Beat Francesc el matí del 20 de juliol de 1936, anà a l’antic convent de Santa Teresa molt proper al seu domicili del carrer Sant Antoni on cada dia a primera hora assitia a Missa, per avisar a les seves estimades religioses carmelites de la gravetat de la situació. Francisco Vicente en nom de la comunitat, va llegir unes paraules d’agraïment de la priora la mare Elena de la Cruz, on feia memòria dels lligams del Jove màrtir amb les Carmelites Descalces de Lleida i de com elles el recorden i el tenen  com “el seu Beat”.

VENERACIÓ DE LA RELIQUIA DEL BEAT SENSE BESAR-LA

En aquesta ocasió la celebració no va cloure com és costum amb la veneració de la seva relíquia, degut a les recomanacions sanitàries davant el Coronavirus. Aquesta acte de veneració per part dels fidels, va ser substituït per la benedicció amb la relíquia del beat de la confraria de “la Somereta”, que el celebrant va impartir al finalitzar l’Eucaristia sense que ningú pogués accedir a besar-la. Tanmateix en la celebració es pregà per les persones que han mort com a conseqüència del viris, per les seves famílies i afectats, per a que recuperin la salut i també pels professionals sanitaris que lluiten per superar aquesta emergència sanitària.

EDICIÓ D’UN NOU BUTLLETÍ

A l’avinentesa d’aquest XIX aniversari de la beatificació de Francesc Castelló, la Comissió ha editat el butlletí N. 3 “Sí, sóc Catòlic!!!”. En les seves pàgines s‘ofereix un recull dels actes organitzats per la Comissió el passat any, com són l’aniversari del seu martiri i la seva festa litúrgica, així com noticies relacionades amb el Procés de Canonització i el llistat de donatius per la Causa.

Jordi Curcó 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn