Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

10 abril 2015
Categoria/es: General

TOAR, 60 ANYS

L’Agrupació Teatral TOAR celebra, enguany, el seu 60è aniversari. El ‘Teatro de la Obra Atlético Recreativa’ va néixer de la iniciativa d’un grup de joves d’Acció Catòlica que el març de 1955 van començar a fer teatre amateur representant textos de contingut moral i, a poc a poc, van anar professionalitzant-se. Entre els fundadors de la companyia dirigida inicialment per Emilio Reimat cal destacar José Olóndriz, Joaquín Boldú i Ricardo Rius.

El llibre ’60 anys de TOAR. Lleida 1955-2015’ fa un recorregut per l’àmplia trajectòria de l’agrupació que ha assolit un gran reconeixement i projecció de la mà d’Enric Castells, que l’ha dirigit des de 1971. L’edició ha estat sufragada per la Diputació i la seva original portada és obra de l’artista Víctor P. Pallarés. L’acte de presentació a l’Aula Magna de l’IEI ha estat conduit per la seva vicepresidenta Sra. Rosa Pujol. Hi han assistit l’alcalde Sr. Àngel Ros i d’altres autoritats i un nombrós públic que omplia la sala.

Hi han participat el periodista Josep A. Rosell, segon director del TOAR, Jordi Vivas, que ha acceptat el repte de dirigir la companyia, i Joan Pera que s’hi va iniciar de jovenet com a actor. Enric Castells ha recordat els orígens d’aquesta companyia fortament arrelada a Lleida, on ha contribuït a la divulgació d’un important patrimoni cultural i teatral.

Entre els assistents hi havia Mossèn Joan Mora, rector de la parròquia del Carme. La llarga tradició del Carme amb l’activitat teatral vincula la fundació del TOAR amb el Grup Escènic de la parròquia, tal com recordava Enric Castells amb ocasió de la celebració del Cinquantenari del nou temple parroquial i que reproduïm a continuació:

“Al 1955 es funda l’Agrupació Teatral TOAR sota la direcció de Josep Olondriz i amb la col·laboració d’alguns actors i actrius del Grup Escènic del Carme. TOAR va tenir sempre una estreta relació amb la Parròquia i, a més, els assajos es continuaven fent al Saló Parroquial. Al juliol de 1959 i, gràcies a la iniciativa de Mossèn Ramon, es va condicionar el Saló Parroquial i es va convertir en un petit teatre amb el seu escenari, els camerinos i tota la infraestructura necessària per les representacions teatrals, i d’altres actes culturals. […]

Durant les dècades dels setanta i vuitanta el TOAR va aturar momentàniament les seves activitats fins als anys noranta, moment en el que gràcies a la voluntat de diferents persones es va tomar a impulsar l’activitat teatral.

L’arribada de Mossèn Joan Ramon Ezquerra Pociello com a Rector de la Parròquia del Carme va ajudar decisivament a que l’activitat de TOAR pogués continuar. Va ser ell qui va adaptar i modernitzar l’actual Saló Parroquial.

Anys després, Mossèn Joan Mora Pedra va esmerçar els seus esforços per aconseguir que el Saló Parroquial fos un lloc d’assaig de les diferents obres, i es converteix en un espai de representacions teatrals i d’altres activitats i esdeveniments culturals i religiosos.

Així doncs, TOAR ha pogut continuar la seva activitat, i des de fa catorze anys, cada Nadal es representa “Els Pastorets”. Cal esmentar que cada Divendres Sant, des de fa dotze anys, es representen a l’altar major de la Parròquia del Carme “La Passió”. També destaquem que, des de fa onze anys, per Diumenge de Rams, oferim els coneguts “Recitals Poètics”, recordant i fent homenatge a Poetesses i Poetes lleidatans que han escrit amb referències a la Setmana Santa. […]

M’agradaria agrair i retre un sentit homenatge a tots aquells mossens que s’han fet càrrec, al llarg de tots aquests anys, de la Parròquia del Carme i han col·laborat amb el TOAR, propiciant així que pogués continuar la seva activitat teatral tot gaudint de les seves instal·lacions, ja que la nostra Agrupació Teatral no hagués pogut existir ni continuar la seva tasca durant tots aquests anys.” [El Carme 50 anys. Un patrimoni artístic, un patrimoni humà (1959-2009), pp. 299-302]

TOAR encara avui està estretament vinculat a la parròquia del Carme, on disposa d’infraestructures i col·laboració. Per això el Carme també es congratula d’aquesta efemèride, agraeix de cor el donatiu lliurat a JERICÓ amb ocasió de la presentació del llibre,  i felicita al TOAR i a tots els seus membres desitjant-los molts anys de vida i de bon teatre! 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn