Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 febrer 2016
Categoria/es: General

TOT RECORDANT MOSSÈN JAUME MONTAÑA

Mn. Jaume Montaña i Carrera va néixer a Lleida el 8 de novembre de 1939. La seva infància va estar marcada per la postguerra. Va estudiar al col·legi dels germans Maristes i d’allí va passar a l’Institut, on va cursar el Batxillerat superior. Després va seguir els estudis eclesiàstics al Seminari de Lleida i, més endavant, al Seminari Pontifici de Comillas (Cantàbria). També va estudiar a Roma, Bèlgica i Lyon.

La seva vocació al sacerdoci estava vinculada a la seva voluntat d’exercir a Cuba com a ministre de l’Església. Però la voluntat de Déu el portaria per altres camins, incardinant-se finalment a la diòcesi de Lleida.

Va ser ordenat el 29 de març de 1964 i va dir la seva primera missa a Organyà. L’octubre de 1970 fou nomenat vicari de la parròquia del Carme, tot i que ja s’hi feia present amb anterioritat, segurament per la proximitat amb el seu domicili familiar de la Rambla Ferran.

Al Carme va coincidir amb diferents rectors: Mn. Ramon Torres, Mn. Josep Mª Llanas i Mn. Josep Anton Brugulat. Actuant sempre com a vicari va dedicar-se intensament a la pastoral parroquial, tot incidint en diferents eixos des de la realitat postconciliar que s’estava vivint.

En la catequesi procurava promoure les relacions de bona amistat entre les catequistes, i els hi facilitava materials catequètics adequats als infants i a la realitat eclesial del moment. En la participació i la col·laboració dels laics en la dinàmica parroquial, amb el grup de senyores que atenien la neteja del temple, el rober litúrgic i l’Acció Catòlica. Va impulsar els grups de confirmació interparroquial. El seu compromís amb la formació dels laics va portar-lo a constituir un grup de formació en la Bíblia. I al grup de matrimonis, tot procurant establir lligams entre les famílies fent-les sentir parròquia.

Una de les dedicacions que va cultivar preferentment seria el moviment infantil i les colònies, que canalitzarien la formació cristiana en el lleure dels infants, com a complement de la catequesi. I, molt especialment, la participació activa dels joves de l’Isard en les celebracions litúrgiques, excursions, etc.

També va impulsar l’evangelització a través dels mitjans de comunicació. Fou Director del Full Dominical “Vida Parroquial” i Delegat Diocesà de Mitjans de Comunicació Social de la Diòcesi de Lleida, més de trenta anys. La col·laboració en un programa de Radio Lleida on es llegia l’Evangeli (Mª Carme Batlle n’era l’encarregada) i ell després en feia un comentari.

L’any 1987 va ser cridat a servir com a rector la parròquia de la Sagrada Família. Des de la nova condició va continuar la relació amb la parròquia i amb la feligresia del Carme. Durant un any va realitzar estudis superiors a Lyon.    

Sempre va estar dedicat al servei generós de l’Església, fins i tot en els darrers anys, quan la malaltia anava minvant la seva acció pastoral directa des de la parròquia.

Amb posterioritat va ser nomenat Capellà de Sa Santedat (2004) i Director del Secretariat del Diaconat Permanent. Continuà evangelitzant també des dels mitjans de comunicació i amb l’atenció propera als diaques permanents, donant exemple de fermesa, fidelitat i d’acceptació de la voluntat de Déu.

La noticia de la mort de Mn. Jaume Montaña ja era esperada en aquests darrers dies, des que el seu estat de salut va entrar en un moment més crític i li van administrar el Sagrament de la Santa Unció.

El bisbe Salvador va presidir l’Eucaristia de funeral i d’Acció de Gràcies a l’església de la Sagrada Família, on Mn. Montaña n’havia estat rector des de la seva creació i durant gairebé vint anys. El bisbe va concelebrar amb nombrosos preveres. L’acompanyaven familiars, amics i fidels dels diferents llocs on el finat havia deixar la seva empremta, en la cerimònia de l’últim adéu preparada a la unitat pastoral de Cappont. El bisbe va destacar ‘el testimoni que ens ha donat de fe i acceptació del dolor i feblesa en la seva llarga malaltia’. Mons Joan Piris, bisbe emèrit de Lleida, també el va recordar a través d’un text que va llegir el Vicari de Pastoral, Mn. Josep A. Jové, company de curs i amic personal del finat.

La parròquia del Carme se sent orgullosa d’haver comptat amb un sacerdot que ha format una generació de joves –també d’adults- molts dels quals avui tenen càrrecs de responsabilitat diocesana. Són els fruits visibles del conreu intens, acurat i constant de la fe que Mossèn Montaña va procurar. Precisament aquests joves-ja adults del grup de l’Isard van reagrupar-se per a celebrar al Carme una emotiva eucaristia d’Acció de gràcies amb ocasió de la celebració de les seves Noces d’or sacerdotals.

Què Déu premiï generosament Mossèn Jaume Montaña tot el bé que va fer  servint la nostra parròquia i l’Església durant els seus cinquanta tres anys de vida sacerdotal!

A continuació, un record fotogràfic de dos moments importants, al Carme:

1.- Lliurament de Premis de Tenis de Taula del grup teatral ATC acompanyats del Vicari General del Bisbat Dr. Amadeu Colóm, Mossèn Ramón Torres i Mossèn Jaume Montaña. 

2.- Mossèn Jaume Montaña amb Mossèn Jaume Bertran, a La Masia en la festa-homenatge a Mossèn Ramón Torres.

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn