Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

4 novembre 2017
Categoria/es: General

TROBADA DELS DESCENDENTS DE TRAGÓ DE NOGUERA AL CARME

Els veïns i descendents del poble de Tragó de Noguera han celebrat la seva trobada anual de tardor al local parroquial del Carme. Mossèn Joan Mora, fill de Tragó i promotor d’aquesta trobada des de l’any 2007, ha fet l’acolliment inicial dels molts tragonins que han estat fidels un any més a la trobada i a d’altres més joves que s’hi feien presents per primera vegada.

Francesc Antillach, vicepresident de l’Associació d’Amics de Tragó de Noguera, ha conduit la primera part de la reunió amb una explicació de les activitats organitzades al llarg del darrer any per aquesta entitat creada l’any 2012, coincidint amb el cinquantenari de la desaparició del poble sota les aigües del pantà de Santa Anna. Totes les activitats tenen l’objectiu de conèixer l’entorn natural i històric del poble i aglutinar els fills i descendents del poble, i conservar les seves arrels. Amb les visites a d’altres localitats com el Monestir de les Avellanes, Cubells, Estopiñan… també aconsegueixen establir lligams amb poblacions properes i, molt especialment, amb les poblacions aragoneses de l’altra banda de la Noguera Ribagorçana tant estretament vinculades amb Tragó.

Tot aquest recorregut s’ha pogut visualitzar amb les imatges captades i l’explicació precisa i molt entenedora de Francesc Antillach, que també ha explicat altres realitzacions i projectes de l’entitat que presideix Xavier Mora. Un dels més preuats, la restauració del monestir cistercenc de Santa Maria de Vallverd. També s’ha fet una projecció audiovisual amb les imatges captades els darrers mesos que aquest poble va estar habitat.

Després d’un bon berenar preparat per Francisco i els seus ajudants de Jericó els assistents han pogut participar en l’eucaristia presidida per mossèn Joan a l’església de la Mare de Déu del Carme. “La Missa del diumenge té la missió de conservar la nostra interioritat” ha dit mossèn Joan en iniciar l’homilia, “perquè caigui l’aire pur de la Paraula de Déu i ens renovi i il·lumini.” Ha continuat destacant les consignes de l’Evangeli proclamat que ens han d’ajudar a examinar sincerament a fi de viure en coherència amb la nostra fe, a ser humils i servir sempre amb alegria, reverenciant només el Senyor: “són llum i força que treballa en nosaltres per afavorir la nostra conversió permanent”. Mossèn Joan també s’ha referit a la trobada dels descendents de Tragó de Noguera com “una oportunitat de revifar la pertinença a un poble que ja no existeix, per a mantenir les arrels, la fraternitat i els vincles de germanor.” I ha demanat a la Mare de Déu  “que aquesta trobada ens ajudi a fer de nosaltres aquestes consignes servint sempre al Snyor unint els nostres braços en un clima de fidelitat i amor com a fills del mateix Pare.”

El grup hondureny ha acompanyat musicalment l’eucaristia. Acabada la celebració, un grup de tragonins ha interpretat els Goig en lloança a la Mare de Déu de Castell, la seva patrona, davant de la seva imatge que lluïa al presbiteri ben ornamentada amb flors. La trobada ha posat punt i final amb la tradicional foto del grup als peus de l’altar i fins l’any que ve, si Déu ho vol!

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn