Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

16 gener 2011
Categoria/es: General

“UNA SOLA FAMILIA HUMANA”, MÉS QUE UN LEMA ÉS UNA REALITAT

Jornada Mundial de les Migracions, 2011

Un any més la nostra ciutat ha viscut la Jornada de l’Emigrant, organitzada per la Delegació d’Atenció Pastoral als Immigrants de la nostra diòcesi, que dirigeix Mn. Joan Mora, des de la parròquia de la Mare de Déu del Carme amb els grups de diferents nacionalitats que formen part de la comunitat parroquial. El programa d’actes previstos ha consistit en una celebració eucarística i un Festival folklòric a l’Auditori Municipal Enric Granados, al matí, i un Campionat de futbol, per la tarda.

A les 10 h. s’ha iniciat a l’església del Carme la Missa solemne presidida per Monsenyor Joan Piris, bisbe de Lleida, i concelebrada per Mn. Joan Mora, rector, i Mn. Adrián Burca, sacerdot romanès; també hi han participat els diaques Mn. Josevi Forner i Mn. Santiago Mataix. La celebració s’ha iniciat amb una escenografia consistent en penjar a la creu els cartells al•lusius al lema de la jornada “Una sola família humana”, juntament amb altres tres que representaven la terra, les mans de Déu Pare i l’Esperit Sant. Tot el conjunt significa la Santíssima Trinitat -la família de Déu- i la família humana aplegades a la creu de la salvació. Aquests cartells els han portat uns nens i nenes de diferents països, representants de les múltiples procedències d’origen dels feligresos del Carme, simbolitzats per les banderes dels països que penjaven del mantell de l’altar.

Mn. Joan ha presentat el que era el centre de la celebració, la Jornada Mundial de l’Emigrant, fent referència a totes les persones que per diferents motius s’havien vist obligades a marxar del seu país. “Estem tots abocats pel projecte diví a formar una sola família humana”, ha precisat, i “la reunió entorn a l’altar és la font d’aquesta unitat”. També el Senyor Bisbe a l’homilia ha ressaltat que Déu ha volgut salvar la humanitat i ho ha fet donant el seu propi Fill. El mateix Jesús va néixer en una ciutat estrangera de la qual va haver de fugir, ha afegit. Les seves paraules han estat sovint intercalades de preguntes als infants de catequesi i als feligresos que omplien totalment el temple i participaven activament en la litúrgia.

Les pregàries han estat proclamades en català, castellà, romanès, anglès i francès. Una parella de representants de Romania, Llatinoamèrica, Àfrica i Lleida han presentat les ofrenes a l’altar lluint els vestits típics dels seus països. La coral dels romanesos i el cor africà de la parròquia han solemnitzat l’eucaristia amb les cançons que interpretaven amb el corresponent acompanyament musical.

A les 11:30 ha començat el Festival folklòric a l’Auditori. Ha comptat amb l’assistència del Senyor Bisbe i de la Regidora de Cultura de la Paeria Sra. Montse Parra, en representació del Senyor Alcalde Àngel Ros. S’ha iniciat amb el cant “Viva mi pàtria Bolívia”, per ser aquest el país l’amfitrió d’enguany. A continuació s’han succeït dotze actuacions representatives de diferents països i dels grups juvenils de la parròquia del Carme. S’han distingit particularment per la seva qualitat les dels romanesos ortodoxos i els romanesos catòlics, i totes per l’entusiasme amb el que ho havien preparat.

El festival ha posat punt i final amb l’elecció del país amfitrió de l’any vinent, Perú. La Regidora de Cultura ha valorat les aportacions culturals dels immigrants en aquest acte i els ha convidat a participar en els actes culturals que es viuen a la ciutat i a fer les seves aportacions culturals com a manifestació de la seva identitat i com a riquesa a compartir entre tots. En aquest sentit Mn. Joan Mora, després d’agrair les nombroses participacions en l’organització de la jornada, especialment la dels joves, com a més esperançadora, ha proposat fer una carrossa dels col•lectius immigrants com a aportació multicultural visible en les properes Festes de Maig. Finalment ha estat el Senyor Bisbe qui ha clausurat el festival fent al•lusió al lema de la jornada “Una sola família humana”, que veritablement es posava de manifest en les comunitats multiètniques i multiculturals que s’hi havien fet presents.

Hi hagut una participació entusiasta en el campionat de futbol que s’ha fet al camp del Pardinyes. S’han anat seleccionant els set equips de diverses nacionalitats resultant el campió l’equip Dominicà al qui se li ha entregat el trofeu de la Jornada Mundial de la Migració.

Tota la jornada s’ha caracteritzat per una comunió de cors i d’acció que era el element plàstic que reflectien les nostres comunitats. La celebració de la Jornada mundial de les migracions ens ha ajudat a constatar la gran riquesa humana i espiritual que tenen. “Una sola família humana” no és només un lema, sinó una realitat viva que des del Carme es va irradiant per la nostra ciutat. És el fruit del treball delicat, esforçat i sistemàtic que la Delegació d’Atenció Pastoral dels Immigrants i tants altres organismes i persones fan amb tots i cadascun dels col•lectius, i amb totes i cadascuna de les persones, comptant sempre amb l’ajuda i la benedicció de Déu.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn