Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

27 agost 2014
Categoria/es: General

Vè CENTENARI DE SANTA TERESA DE JESÚS

Santa Teresa de Jesús va néixer el 28 de març de 1515 a Àvila, filla de D. Alonso Sánchez de Cepeda i Doña Beatriz de Ahumada, matrimoni exemplar i virtuós. La mare, amb qui compartia devocions i el gust per la lectura, va morir quan Teresa només tenia 13 anys. La pare la portà a les agustines de Gracia on començà a sentir la crida a la vida religiosa, ingressant el 1535 al convent carmelità de l’Encarnació. Allí visqué feliç durant 27 anys, sent sempre el centre de l’atenció i l’afecte de la família, monges i seglars, i donant-se ardorosament a la virtut, després de la seva conversió en 1554.

Aconseguida la seva maduresa humana i espiritual, als seus 47 anys, buscava seguir amb més perfecció la crida que el Senyor li havia fet i ajudar l’Església amb la seva oració. El 1562 fundà el convent de Sant Josep a Àvila, la primera de les quinze fundacions que faria per Castella i Andalusia. També intervingué en la fundació dels primers convents de carmelites descalços, Duruelo i Pastrana, juntament amb sant Joan de la Creu.

Procurava que les seves comunitats fossin "petites escoles de Crist", vivint amb fidelitat els consells evangèlics; fonamentades en l’oració entesa "com una relació d’amistat amb qui sabem que ens estima", en una fraternitat d’iguals i d’amigues, lliurades del tot a favor de l’Església. Els frares també haurien de tenir el mateix cor contemplatiu i dedicar-se amb generosa activitat al servei de l’Església.

A més de la seva tasca com a fundadora va escrire els seus llibres, complint amb l’obediència imposada  pels seus confessors, i una infinitat de cartes amb les que gestionava la vida, els problemes, les inquietuds dels convents, dels frares i monges, dels amics, que formaven la seva família i el seu entorn.

Finalitzada la fundació de Burgos morí “filla de l’Església” a Alba de Tormes el 4 d’octubre de 1582, amb el seu cos malmès i l’esperit sencer. Tenia 67 anys i tornava a Àvila, on tenia les seves arrels i l’esperaven les seves monges de Sant Josep d’on era priora.

Àvila va ser el seu bressol i està tan unida a la seva existència que amb raó se la coneix com Teresa d’Àvila. Va ser beatificada el 24 abril 1614 i canonitzada el 12 de març de 1622. El 18 setembre 1965 Pau VI la va nomenar "patrona principal dels escriptors catòlics d’Espanya" i el 27 de setembre de 1970 la declarà doctora de l’Església, la primera dona que assolí aquesta condició.

Any Jubilar del Vè Centenari del Naixement de Santa Teresa de Jesús

El Vè Centenari del Naixement de Santa Teresa, porta per lema ‘Vuestra soy, para Vos nací’, els dos primers versos d’una de les seves poesies que és l’expressió de la seva vida, entesa com a do de l’amor de Déu i ofrena per a ell.

Vuestra soy, para Vos nací:
¿Qué mandáis hacer de mí?

A través dels seus escrits santa Teresa ha proposat la seva història personal com un camí d’experiència de sanació, de llibertat, de plenitud, de lliurament que porta a Déu. Aquest és l’objectiu de la celebració del Centenari: convidar-nos a tots a una trobada profunda amb Teresa. No acudir a ella per simple curiositat u obligació, sinó prenent consciència que ens implica, que ens explica coses que d’alguna manera les sentim nostres.

Amb motiu del V centenari de Santa Teresa de Jesús, l’any 2015 serà Any Jubilar a totes les diòcesis espanyoles per decisió del Papa Francesc. Entre les dates significatives del centenari es contemplen la inauguració del centenari el 15 d’octubre d’aquest any, el dia del 500 aniversari del naixement de la Santa el 28 de març de l’any vinent, la commemoració del seu baptisme el dia 5 d’abril de 2015 i la clausura el 15 d’octubre del mateix any. S’espera amb molta il•lusió la possible vinguda del Papa a Espanya amb motiu d’aquesta efemèride.

Ja s’han fixat les dates per a una dotzena d’activitats que tindran lloc no només a la capital avilesa sinó també en altres punts d’Espanya i d’altres països. Entre elles, la que protagonitzarà la Santa a la Biblioteca Nacional o la mostra de les Edats de l’Home a Àvila i Alba de Tormes (Salamanca), llocs de naixement i mort de Teresa.

El passat 24 d’abril Àvila va celebrar el quatre-cents aniversari de la seva beatificació. També se celebra cada 26 d’agost, al monestir de l’Encarnació -on Santa Teresa de Jesús va professar els seus vots com a religiosa- la festa de la transverberació en què es commemora l’experiència mística que va viure el 1562 quan veié un àngel travessar el seu cor amb una llança.

La primera activitat oficial és un espectacle de llum i so que s’està desenvolupant a Àvila durant els dies 22, 23, 29 i 30 d’agost a sis llocs teresians de la ciutat, especialment als convents de la Encarnación i San José. Pretén donar a conèixer la figura i el patrimoni vinculat a Santa Teresa de Jesús. També el Govern ha declarat el Vè Centenari de Santa Teresa de Jesús “esdeveniment d’interès públic excepcional” per subratllar la figura de santa Teresa de Jesús i la seva aportació a le lletres i la cultura espanyola.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn