Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

12 octubre 2013
Categoria/es: General

VETLLA DE PREGÀRIA DE LES BEATIFICACIONS DE L?ANY DE LA FE

La vigília de les Beatificacions de l’Any de la Fe ha tingut lloc una vetlla de pregària a la Catedral de Lleida. Es tractava de preparar-nos espiritualment per a la magna celebració en la que 522 màrtirs d’Espanya serien beatificats l’endemà a Tarragona. La cerimònia ha estat presidida pel bisbe i hi han participar canonges, religiosos i sacerdots diocesans. També hi ha assistit el paer en cap Sr. Àngel Ros i d’altres autoritats. Entre els feligresos hi figuraven un bon grup de joves de l’Acció Catòlica de Madrid. El Petit Cor de la Catedral, dirigit per Mn. Joaquim Mesalles, ha tingut cura de les interpretacions musicals.

El conductor de la cerimònia ha estat Mn. Joan Ramon Ezquerra, coordinador diocesà de les causes de màrtirs, que ha anat presentant els representants de les cinc causes de màrtirs presentades des del bisbat de Lleida. Cada representant ha llegit un text explicatiu de l’actitud d’oferiment de la seva vida i perdó als seus botxins que va caracteritzar als màrtirs que l’endemà serien beatificats.

1.- Pel Bisbe de Lleida, Salvi Huix Miralpeix, el canonge Mn. Jaume Pedrós.
2.- Pels curetas de Monzón, Mn Joaquín Lax (José Jordán) i Flora Grífol (Josep Nadal)
3.- Pels Germans Crisanto, Aquilino i Cipriano José y 63 maristes i dos laics, el germà marista Ramon Benseny. En la seva absència Mn. Joan Ramon Ezquerra va llegir el seu testimoni.
4.- Pel Pare Mariano Alcalá i 18 mercedaris, el P. Joaquín Millán om.
5.- Pel Pare Joan de Jesús Vilaregut, tres carmelites i un sacerdot diocesà d’Urgell, el P. Jesús Sans ocd.

Per la seva banda, un representant del grup de Joves d’Acció Catòlica de Madrid ha explicat com la vida i el martiri del beat Francesc Castelló els havia entusiasmat fins al punt d’escollir-lo com a patró. Aquell dia estaven fent escala a Lleida de camí a Tarragona a fi de visitar i venerar el llocs on el beat va viure i va morir.

Després de proclamar la Paraula de Déu , el Senyor Bisbe ha pronunciat l’homilia destacant aquesta actitud i animant tothom a imitar-la en els moments, de vegades difícils, de la nostra pròpia vida.

Els màrtirs són testimonis del fonament de la fe com a seguidors de Jesús. Alguns dels seus familiars directes podrien explicar com l’acceptació del martiri es després de com ha estat la seva vida, els pares, educadors, el cúmul de circumstàncies que els ha acompanyat fins a ser capaços de donar la vida. Això no s’improvisa; és la mostra que la fe necessita tenir arrels profundes.
Avui, festa de Maria va bé posar com a frontispici de la celebració les paraules del Magnificat: “El Senyor ha fet en mi meravelles”. Celebrem les meravelles del Senyor. No glorifiquem els màrtirs, sinó Déu. Els màrtirs han donat resposta al do meravellós de la vida i de la fe que han rebut de Déu. El bisbe Salvi Huix, els curetes de Montsó –un aragonès i un altre català, un bon motiu per crear comunió entre els dos territoris-, la plèiade de religiosos, i els joves d’Acció Catòlica… tots presenten el testimoni de Crist. Ell, el Crist, és el testimoni.
Nosaltres, comunitat de batejats tenim el repte: si ells SÍ, perquè jo no? La santedat no és patrimoni d’uns pocs. Tots estem batejats i això suposa en nosaltres la possibilitat que Déu fa en nosaltres meravelles. El Déu de la misericòrdia ens fa el do del perdó. Tots hem de viure com a fills d’un mateix pare, més enllà d’ideologies i cultures. I com a Església, siguem senyal universal de salvació.

A continuació hem cantat el “Crec en un Déu”, hem pregat per la intercessió dels futurs beats i hem resat el Parenostre amb les mans enllaçades. La cerimònia ha acabat amb l’Himne de la perseverança, que entonaven molts màrtirs camí del suplici, i l’Himne a la Mare de Déu del Pilar, per ser la festa que se celebrava aquest dia.

A continuació es va poder visitar l’exposició sobre els màrtirs que des de començaments de setembre està oberta a la catedral.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn