Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

1 març 2020
Categoria/es: General

VIACRUCIS DE L?ARXIPRESTAT SEU VELLA AL SANT CRIST DE BALAGUER

Feligresos i sacerdots de l’arxiprestat Seu Vella i perifèria, i altres persones de Lleida, acompanyats pel Bisbe Salvador i el Vicari general Mn. Lluis Sallán, hem fet l’exercici del Viacrucis al Santuari del Sant Crist de Balaguer la tarda del primer diumenge de Quaresma. Arribats de Lleida en dos autocars i vehicles particulars, el grup ha anat pujant per l’anomenada Muntanya del Calvari seguint les catorze estacions monumentals, amb actitud de silenci i de pregària seguint les meditacions i cants preparats per les diverses parròquies de l’Arxiprestat i conduits enguany per la Unitat pastoral de Cappont.

En arribar al Pla d’Almatà ens ha acollit l’església del santuari. Abans de la quinzena estació l’arxipreste Mn. Víctor Martínez ha presentat la dansa eucarística de les germanes clarisses escenificant la resurrecció i l’adoració a Jesús. A continuació, el Bisbe ha agraït als feligresos la celebració conjunta de l’exercici del viacrucis animant a predicar el Crist i a seguir-lo, fent que les nostres comunitats siguin acollidores: “El Viacrucis és el camí de la creu en el que el cristià acompanya Jesucrist i ell ho fa en la nostra família, treball i parròquia.” També ha agraït la presència de l’arxipreste de la Noguera, Mn. Joan Pujol, i l’acolliment dispensat pel rector del Santuari, Mn. Pau Vidal.

Després del res del Parenostre, Mn. Pau ha adreçat unes paraules a tots els presents animant-nos a “viure la Quaresma morint al pecat per passar a la vida nova del Crist ressuscitat, simbolitzat al pujar la muntanya del Sant Crist.” Les seves paraules han tancat l’acte convidant a venerar la imatge que presideix el Santuari mentre les clarisses entonaven els Goigs al Sant Crist de Balaguer.

Conta la tradició que la imatge del Sant Crist va ser esculpida en fusta per Nicodem, poc després de veure morir a Jesucrist. Havent acabat bellament el cos no se’n sortia de fer el rostre, cosa que van fer els àngels mentre dormia. Amb el temps la imatge es va traslladar de Jerusalem a Beirut. Al descobrir-la els musulmans la van llançar al riu Adonis, anà a parar al Mediterrani i, després d’un gran periple, arribà a Balaguer remuntant el Segre aigües amunt. Les germanes clarisses d’Almatà la van rescatar i pujar en processó fins a l’altar major de l’església conventual. Coneguda amb el nom del Sant Crist de Balaguer, aviat s’estengué la devoció. Fou destruïda a l’inici de la Guerra Civil. La imatge actual és una rèplica, feta amb fusta de Flandes per l’escultor Joaquim Ros, que conserva el peu de la imatge original salvat de les flames.

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn