El Museu Diocesà i Comarcal de Lleida ha obert una exposició dedicada al reconegut muralista lleidatà Víctor P. Pallarés. L’obra exposada són els 45 esbossos de conjunts pictòrics murals plasmats posteriorment en les parets de diversos edificis de Terres de Lleida i la Franja, majorment de temàtica religiosa. Amb aquesta mostra comissariada per Esther Solé i Martí el Museu ha volgut posar en valor la donació dels projectes que l’artista donà a aquesta institució el 30 de novembre del 2010. Es tracta de la faceta artística més desconeguda i del procés de creació de l’obra d’aquest pintor i gravador expressionista, auster i verídic, un dels principals representants de l’informalisme català, i esdevenir, a la vegada, un instrument de coneixement científic i de reconeixement del seu llegat artístic i humà.
‘De l’esbós al mur’ estarà exposada del 28 de novembre al fins al 22 de març del 2015 i culminarà amb l’edició d’un catàleg de tota l’obra de l’artista. Víctor P. Pallarés (Lleida, 1933) ingressà el 1947 com alumne a l’Escola de Belles Arts, on va obtenir aquell mateix any la medalla d’or de dibuix. L’any 1951 es trasllada a Barcelona, on es llicencià en Belles Arts. D’un bon principi s’incorporà i participà activament de la vida cultural i artística barcelonesa obtenint premis i reconeixements. Durant gairebé més de vint anys s’ha dedicat a l’ensenyament. Va ser un dels membres fundadors del grup Cogul, i ha participat en exposicions internacionals i nacionals, individuals i col•lectives.
Aquesta és una mostra prou representativa de la carrera de l’artista lleidatà com a muralista des de l’any 1969 ja que abasta des d’obres primerenques (com el mural del reraltar de la parròquia de Seròs), fins a apunts de treballs recents, com són els murals del presbiteri de l’església parroquial de la Pobla de Cérvoles, acabats l’any 2000. La majoria són dibuixos a llapis sobre paper; tremp sobre paper o cartró ploma, i reprografies sobre paper. També es mostren esbossos de pintures sobre taula; quatre petites pintures acríliques sobre fusta de l’any 2008 -tres escenes del cicle de la Passió de Crist i una del cicle de la Verge-, i set pintures acríliques sobre taula de temàtica eucarística realitzades per a l’exposició l’Eucaristia: el tresor de l’Església (2006).
Els materials exposats són d’un gran valor artístic i documental: donen fe de moments concrets dins del procés d’elaboració d’una obra d’art, sovint amb un dinamisme i una frescor absents en les obres finals; evidencien les tasques de planificació prèvies a l’execució d’una pintura mural i on es detecten replantejaments de darrera hora.
Entre aquestes obres figuren els esbossos que Víctor P. Pallarés va realitzar el 1997 per al presbiteri de l’església de la Mare de Déu del Carme, i que el propi artista va explicar davant de les càmeres de televisió el procés de realització d’aquesta obra. Els esbossos mostren diverses escenes de la vida de la Mare de Déu, presidides per la Mare de Déu del Carme (Verge triomfant: Salvació i Purgatori). D’aquest programa iconogràfic es va decidir substituir l’escena central pel Misteri Pasqual: passió, mort i resurrecció de Jesús i vinguda de l’Esperit Sant. D’una banda, es tractava de mantenir el protagonisme de la talla monumental de la Mare de Déu d’Enric Monjo, situada al cambril, damunt del presbiteri; i, d’altra banda, donar continuïtat a la Crucifixió que tradicionalment -encara que en talla de fusta- havia presidit l’altar.